Nollkontrakt: Bluff eller möjlighet?
Så kallade nollkontrakt, som går ut på att arbetstiden varierar mellan 0 och 40 timmar per vecka blir allt vanligare. Arbetstagaren hamnar ofta i kläm, då man varken kan planera sin tid eller sina inkomster.
Vi har talat med Nadja Hertzberg, som jobbade på ett nollkontrakt för ett fitnessföretag. Det handlade om att dela ut flyers och annan direkt marknadsföring till potentiella kunder i ett köpcentrum och företaget lät förstå att en nästan full arbetsvecka var att vänta inom en snar framtid.
- Det var ofta två till tre gånger per veckan och tre timmar per gång. Så det var korta arbetspass, som jag främst gjorde för att jag hade blivit lovad att jag skulle få fortsätta jobba inom receptionen efter öppningen av stället. Några veckor före öppningen så kom det fram att vi inte alls skulle arbetstimmar inom receptionen, utan det var någon annan som skulle få dem, berättar Nadja Hertzberg.
Vad tänkte du då?
- Jag blev jättejätteledsen och arg. Men så kollade vi på kontraktet och det stod noll till 40 timmar i veckan. Men jag blev jätteledsen - jag hade ju satt upp mitt gymmedlemskap på det ställe där jag alltid hade tränat och sagt åt min chef att jag skulle börja jobba någon annanstans, säger Nadja.
Okänt i lagen
Det är inte sällan det uppstår problem kring nollkontrakten - lagstiftningen känner nämligen inte till den här anställningsformen. Det betyder att arbetsgivaren inte behöver förhandla med personalrepresentanter om man gör om ett heltidsjobb till ett deltidsjobb, det finns inget minimiantal arbetstimmar och arbetslöshetsersättning får man inte utan en karensperiod, trots att man i praktiken har haft väldigt få arbetstimmar.
Om man blir sjukledig kan det hända att en 40-timmars arbetsvecka plötsligt blir en 0 timmars arbetsvecka, trots att man enligt lagen skulle ha rätt till lön för sjukledigheten. Så här ser förhandlingschef Juha Ojala på Servicefacket PAM på situationen.
- Man kan inte planera sitt liv alls. Om det är frågan om studerande kan det vara helt okej. Men om man lever på ett sådant här arbetsavtal så är det en omöjlig situation, säger Ojala.
Nollkontrakt används för att få in mera arbetskraft på kort varsel då det handlar till exempel rusning inom handeln och restaurangbranschen men också inom industrin för att sköta produktionstoppar. Enligt arbets- och näringsministeriet har fenomenet ökat snabbt på senare år och en trepartsarbetsgrupp jobbar som bäst med att få en lag som reglerar nollkontrakten.
Aktuellt 17 ser närmare på situationen och berättar hur arbetsgivarna förhåller sig till systemet.