Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tog hand om vingbrutna pärlugglan Poo-Poo

Från 2013
Programmet är inte längre tillgängligt

Pärlugglan Poo Poo hamnade hos Carl-Anders Lundberg i Kristinestad en höstdag, när den hittades orörlig på trottoaren i centrala Kristinestad. Den hade troligen råkat ut för en olycka som gjorde den vingbruten.

Ugglan fick omvårdnad och bland annat köttfärs och coca-cola för att kvickna till. Den var inte i så god form att den hade kunnat jaga sin egen mat. Hade inte Lundberg tagit hand om den i några veckor hade den inte klarat sig.

Släpptes fri i oktober

Nu har det gått en och en halv månad sedan ugglan släpptes fri. Avsikten var att den skulle släppas iväg när den var tillräckligt stark för att klara sig. Avsikten var också att den skulle släppas fri innan snön kom. En fredag i mitten av oktober blev därför dagen för avsked. Stefan Hellman var också med. Han hade haft hand om ugglan i några dagar när Lundberg inte kunde.

Lundberg och Hellman valde att släppa ut den vid motionsspåret. Där finns bland annat sork, som är en av huvudingredienserna i en pärlugglas kostcirkel.

Tveksam i början

Poo Poo var inledningsvis en smula tveksam till att göra några större flygturer. Den flaxade några gånger och landade sedan på marken. Det här upprepade sig flera gånger. Lundberg och Hellman fick lirka ett bra tag och testa många knep innan de slutligen bestämde sig för att placera den i en tät gran.

Eftersom Hellman glömde sina handskar i skogen återvände han dit när det hade gått någon timme. Då hade ugglan lämnat sin gran.