Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Julförberedelser och -dekorationer

Från 2013
Uppdaterad 27.08.2015 16:22.
God Jul dekoration med ljus.
Bildtext God Jul-dekoration med ljus.
Bild: YLE/Strömsö

Från 1:a advent börjar juldekorationerna dyka upp. Adventsljusstaken förstås och julkalendrarna men också de där första stämningshöjarna!

/Camilla

Julbokstäver

Camilla och Jonathan julpysslar.
Bild: YLE/Strömsö

I de flesta hobbyaffärer finns det att köpa färdiga kartongbokstäver. Gjorda i papper, lätta, med slät yta och perfekta att jobba vidare med! Vi använde oss av gamla dagstidningar från 60-talet med skön patinerad yta och snygg font. Rita av bokstävernas front, sätt till några extra millimetrar och klipp till två likadana mallar till varje bokstav. Mät sedan ut djupet på bokstaven och klipp till långa remsor, som sen kommer att täcka sidorna.
Till limningen kan du använda decoupage lim/lack, eller använda vanligt universallim och blanda ut med lite vatten. Tapetklister fungerar också men är kladdigare och tar längre tid att torka. Vi använde decoupage.
Pensla ena sidan av bokstaven och pressa bort luftbubblor. Klipp flikar i kanten och pensla mera lim och vik ner. Pensla ett varv till med decoupage lim över den limmade ytan, fortsätt likadant med hela bokstavens yta och gå vidare till nästa.

Julkalender av små askar.
Bild: YLE/Strömsö

Julkalender

En snygg och enkel julkalender är om man använder sig av små askar med lock (gärna i naturfärgad kartong) 24 till antalet + små små granar. (Vi hittade fina träd via modelltågsvärlden där det finns många versioner!) Limma fast granarna, en per varje lock och stämpla asken i nummerordning, från 1 till 24. Enkelt, snyggt och kan användas igen nästa år. Upp till var och en att sätta lämpliga presenter i askarna.

Gör adventsklappar av barnböcker.
Bild: YLE/Strömsö

Holeboardsbroderi

Klassiska julbroderimotiv blir nya och moderna om man överför dem till en holeboardsskiva! Att ändra storlek på saker gör det lite annorlunda och ger en kul twist! Vi använde oss omålade skivor, lädersnören och rött snöre. Rita upp ditt mönster med enkla kryss och mät/räkna ut från mitten så motivet blir centrerat på skivan.

Bonusjulkalender
Tips till barnfamiljen: Samla ihop sagoböcker, 24 st, ni redan har hemma, paketera in dem med julklappspapper och låt sedan barnen välja ett paket varje kväll som blir kvällens saga. Ett sätt att räkna ner till den efterlängtade julaftonskvällen!

Mer om ämnet på Yle Arenan