Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fransman i Lappland

Från 2013
Uppdaterad 11.12.2013 14:34.
Bildtext Guillaume Evenou hemma i Rennes.

Ungefär var fjärde ung människa i Europeiska unionen är arbetslös, i vissa länder så många som två av tre. Vi träffade Guillaume för att intervjua honom för vår TV-serie Vi borde prata om Europa som sänds i Finland på våren 2014.
Vi ville tala med honom just för att han har hittat jobb i ett annat land. Vi ville veta hur det har påverkat hans syn på Europa.

Guillaume Evenou är född och uppvuxen i Rennes, i franska Bretagne. Här hittar han inte arbete men under de senaste åren har han jobbat i Lappland. Han tar hand om turistgrupper från Frankrike, kör hundspann och leder snöskotersafarin. Under sommarhalvåret är han hemma i Frankrike, utan jobb.

Ungefär var fjärde ung människa i Europeiska unionen är arbetslös, i vissa länder så många som två av tre. Värst är läget i Grekland, Spanien och Kroatien. Europaparlamentet slår larm och satsar också pengar för att hjälpa upp situationen. Under åren 2014-2020 går sex miljarder euro till ett av ungdomsprogrammen (Youth Employment Initiative), som ska bidra till att lösa problemen.

Men just nu är en stor mängd unga i arbete utanför sitt hemland. Riktningen går från söder mot norr. Till exempel på ett fiskförädlingsföretag i Norge, som vi besökte, fick vi veta att de tar emot flera hundra öppna ansökningar per år från unga i Spanien, Grekland, Frankrike och Italien. Utbildade unga är beredda att resa långa vägar och ta sig an så gått som vilka uppgifter som helst bara det får arbete.

Bildtext Guillaume klarar sig med litet pengar

Under sina vistelser i det finländska Lappland har Guillaume lärt sig finska och när han talar svenska låter han som en finlandssvensk.
- Jag har lärt mej svenska när jag jobbade några månader som volontär i Nykarleby, för kultur- och fritidsbyrån, berättar Guillaume. Den här vintern jobbar Guillaume i svenska Lappland.

- Jag är lite orolig för Europas och min framtid: extremhögerpolitikerna till exempel, säger Guillaume. Menå andra sidan har han under sina resor till norr träffat goda människor vilket stärker hans tro på framtiden.
- Men jag är säker att vi ska hitta bra saker att göra med alla andra folk som finns i Europa och i hela världen. Det finns redan många som gör bra saker men vi ser och hör dem sällan på tv:n, tillägger han.

Guillaume säger att han inte behöver mycket pengar.
- Vi borde tänka på ett annat sätt. Tänka på vad vi behöver på riktigt. Vi har mycket materiel komfort men vi saknar "de lien social et d'humanité" i vårt samhälle det vill säga social samhörighet och mänsklighet.