Tänker lilla Moldavien trotsa Ryssland?

På torsdagen inleddes ett toppmöte i Vilnius där Moldavien, Europas kanske fattigaste land, väntas välja sin framtida partner: EU eller Ryssland.
Toppmötet har beskrivits som en ödesstund i EU:s och Rysslands dragkamp om några forna sovjetstater, och somliga går så långt att de jämför duellen med kalla kriget.
På mötets agenda står bland annat Ukrainas och Moldaviens associerings- och frihandelsavtal med EU. Avtalet skulle föra länderna klart närmare Bryssel och - kanske - ett steg längre bort från Moskva.
Ukraina har redan i praktiken tackat nej till EU. Parlamentet lät för två veckor sedan bli att klubba igenom en lag som skulle ha tillåtit den fängslade oppositionspolitikern Julia Tymosjenko att få läkarvård i Tyskland. Lagen var ett villkor för ett avtal med EU. I flera städer i Ukraina har det hållits demonstrationer med krav på att landet tecknar avtal med EU. I Kiev har det pågått en manifestation med 10 000 deltagare.
Ännu för ett par månader sig väntades Moldavien skriva under avtalet hand i hand med Ukraina. Nu är läget knepigare. EU:s morötter lockar, men tidigare moldoviska försök att närma sig unionen har lett till motreaktioner från Ryssland.
Motreaktioner som skrämmer Moldavien.
Mycket hänger på vinet
- Det finns redan exempel på dessa negativa reaktioner. Moldavien är beroende av att kunna exportera vin, frukt och grönsaker till Ryssland. Det har införts embargon på våra produkter i Ryssland med hänvisning till kvaliteten på dem. Det är sant att vi också har vissa kvalitetsproblem, men vi vet att de inte är den viktigaste orsaken till importförbuden, säger Alexandru Fala som arbetar för den oberoende tankesmedjan Expert-Grup i Moldaviens huvudstad Chisinau.
I klartext: då Moldavien närmar sig EU, slutar ryssarna köpa moldoviskt vin. Vilket är ett enormt bakslag för landet där medelinkomsten är den lägsta i Europa, där en miljon människor har flyttat utomlands och där nästan en tredjedel av BNP består av pengar som de utflyttade skickar tillbaka till sitt hemland.
Fala hoppas ändå på ett avtal mellan EU och Moldavien.
- År 2011 ingick vi ett frihandelsavtal med OSS-länderna och nu har vi chans att ingå ett avtal med EU. Det skapar jämvikt och ska inte tolkas som en åtgärd för eller emot något annat land. Genom att ingå avtal med både EU och OSS kan vi äntligen dra nytta av vår geografiska position mellan öst och väst, säger Fala.
- Men jag tror inte ännu på EU-medlemskap. Först ska vi orientera oss närmare EU och försöka nå samma nivå på levnadsstandard och ekonomi. Alla saker i EU är inte bra, men det gäller att ta vara på de bra sakerna.
Luftiga skolor
För att komma närmare EU borde Moldavien bland annat åtgärda sin uppblåsta offentliga sektor. Det innebär många smärtsamma reformer som lätt kan sänka stödet för EU i framtiden. Alexandru Fala lyfter upp de moldoviska skolorna som exempel.
- Vi har en befolkningsmängd som minskar starkt, bland annat på grund av den enorma utflyttningen. Men förändringar sker trögt och skolsystemet har inte anpassat sig. Vi upprätthåller stora skolor som knappt har elever. Och vi måste höja pensionsåldern. Den är nu 57 för kvinnor och 62 för män.
Toppmötet om det östliga partnerskapet inleds i Vilnius i kväll och avslutas i morgon.
Mer läsning:
Kalla kriget börjar nu (Fokus)
Bildt: Ukraina utsattes för brutala ryska påtryckningar (Svenska Yle)
Toppmötets officiella webbsajt