Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tummen upp för färjepersonalen

Från 2013
Uppdaterad 29.11.2013 13:19.
Bildtext Pirjo Tammi som jobbar i café Stella är glad över den positiva responsen.
Bild: Yle/Johanna Ventus

När rederiet Finferries i somras frågade passagerarna vad de tycker om trafiken i skärgården blev resultatet klart godkänt med skolvitsordet 8,4. Nöjdast var passagerarna med personalen ombord.

Bildtext Många passar på att ta en kaffe ombord på café Stella.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Det blev mer ros än ris när rederiet Finferries i somras frågade sommargäster, skärgårdsbor och yrkestrafikanter vad de tycker om färjorna och trafiken. Nöjdast var sommargästerna medan de fastbosatta var mer kritiska, i synnerhet till sådant som har med tidtabellen att göra men överlag fick rederiet gott betyg. Bäst betyg fick personalen som fick beröm för att vara både vänliga och hjälpsamma. En av de som ofta är ombord på färjan Stella som trafikerar på rutten Korpo-Houtskär-Norrskata är lastbilschauffören Petri Mäkinen och han är mycket nöjd med servicen.

- Det är mycket trevligt att kunna komma upp hit till caféet och ta en kopp kaffe och tala en stund, säger Mäkinen.

Pirjo Tammi som jobbar i caféet ombord på Stella blir glad när hon får höra att passagerarna är nöjda med servicen ombord.

- Det är roligt att höra och motiverar mig att göra ett bättre jobb, säger Pirjo Tammi.

Bildtext Befälhavare Jan Persson är glad att passagerarna är nöjda med servicen ombord.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Enligt Tammi får hon ofta svara på många frågor från passagerarna.

- De frågar om allt från var man kan hyra stugor och övernatta, var man kan äta till vad man ska se medan man är ute i skärgården.

En av orsakerna till det goda betyget är att personalen ställer upp och svarar på passagerarnas frågor. Och det är inte bara cafépersonalen som får agera turistinformatör, också personalen på däck får många frågor. Speciellt för sommargäster och turister som kanske är ombord på en färja för första gången är det viktigt att det finns personal på däck som till exempel kan visa vilken fil man ska välja. Jan Persson jobbar som befälhavare på Stella och är också glad över den positiva responsen.

- Jag är mycket nöjd och det är fint att höra att människorna respekterar det arbete vi gör här, säger Persson.

Betyget från sommarens undersökning blev 8,4. Förutom att personalen fick gott betyg kände passagerarna också ett förtroende för säkerheten ombord. Mest kritik fick rederiet för att tidtabellerna ofta ändrats och att förändringar publiceras för sent. Också webbsidan fick kritik för att vara svårt att använda. Enligt rederiets vd Mats Rosin är man medveten om de här problemen och jobbar som bäst på att utveckla webbsidan.

- Tekniken går hela tiden framåt och det tar en tid att hänga med men vi jobbar hela tiden för att vara så moderna som möjligt, säger Rosin.

Finferries genomförde undersökningen tillsammans med Innolink Research och över 1000 passagerare deltog i undersökningen.