Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Världen är full av möjligheter

Från 2013
Uppdaterad 03.12.2013 10:20.
Bildtext Gymnasieeleven Katarina Palomaa tycker att utbytesåret i London var lärorikt.
Bild: YLE

Många har säkert någon gång tänkt på att åka som utbyteselev. Men det stannar ofta på tankenivån, eftersom det är så dyrt. Är det värt att betala omkring 13 000 € för nya erfarenheter, bättre språk- och kulturkunskaper och nya vänner? Hur finansierar ungdomarna utbytesåret?

Det är möjligt att ansöka om ekonomiskt stöd för ett utbytesår, men sannolikheten att man får stöd är ganska liten. Vi intervjuade Katariina Palomaa som har varit ett år i London som utbyteselev. Hon hade hittat en annan lösning på kostnadsproblemen.

– Jag jobbade som au pair för att finansiera mina collegestudier och boendet i London. Jag fick bo gratis hos en värdfamilj, och de betalade mina studier.

Katariina fick idén att åka till London, eftersom hon ville lära sig det engelska språket bättre och bli mera självständig. Enligt henne ska en utbyteselev vara positiv och öppen. Det är också viktigt att man har motivation att lära sig och är beredd att möta motgångar.

Ge inte upp

Självklart mötte Katariina små motgångar, men hon gav inte upp, utan hon lärde sig av dem. Utbytesåret gjorde att hon växte som människa. Hon fick många nya vänner och lärde känna nya kulturer. Dessutom lärde hon sig att känna tacksamhet.

– Det bästa sättet att lära sig ett språk, är att resa till språket, det vill säga till området där språket talas. Språket är inte bara grammatik, utan språket är människorna och kulturen.

Eeva-Maria Englund och Sara Koskelo
Svenska Privatskolan i Uleåborg

Den här texten är skriven av skolelever i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola.