Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hjärtkirurgin stänger i Vasa

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 10:47.
Sjukvårdsistriktets fullmäktige sammanträder i Smedsby
Bild: Yle/Malin Hulkki

Ett halvt år till kommer hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus att fortsätta. Det beslöt sjukvårdsdistriktets fullmäktige på sitt möte på torsdag kväll. Styrelsen för sjukvårdsdistriktet ville lägga ner hjärtkirurgin redan vid nyår. Beslutet ger mera tid att reda ut hur nedläggningen av kirurgin påverkar andra specialiteter på sjukhuset..

Bland fullmäktigeledamöterna var känslorna blandade till att ge hjärtkirurgin sex månader till.

Hjärtkirurgin läggs ner i sommar

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det var ett kompromissförslag, men jag är inte nöjd med beslutet. Jag skulle ha velat att vi tydligare skulle ha betonat att vi behåller hjärtkirurgin och utreder alternativen, säger Carola Litén, SFP.

- Jag var beredd att understöda styrelsens beslut. Att vi nu tog ett halvt års time out är jag lite skeptisk till, Vi skapar en osäkerhet för personalen, säger Barbro Kloo, SFP.

Hjärtkirurgin fick sex månader till

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det är lite svårt att förstå sig på det här beslutet. Vad är avsikten och vad leder det till. Jag inser inte meningen med det, säger Per Hellman, SDP.

- Jag röstade för förslaget eftersom jag tycker att det kanske har varit ganska upprörda känslor och mycke insändare så känslorna kan lägga sig lite och styrelsen får fundera på de övriga kopplade verksamheterna. Det finns dominoeffekter som behöver utredas, säger Gösta Willman (SFP) , fullmäktiges ordförande.

Tre förslag att ta ställning till

Sjukvårdsdistriktets styrelse satt i närmare fyra timmar och dryftade hjärtkirurgins framtid. Till sist hade man tre förslag att ta ställning till. Det första förslaget var styrelsens, det vill säga att lägga ner hjärtkirurgin från nyår.

Det andra förslaget var fullmäktigeledamot Michael Luthers (SFP). Det förslaget gick ut på att bevara kirurgin och utse en arbetsgrupp med experter som utarbetar en strategi för hjärtkirurgin.

Det tredje och vinnande förslaget kom Gunilla Jusslin (SFP) med och det gick alltså ut på att ge hjärtkirurgin ytterligare ett halvt år och under den tiden utreda vad nedläggningen innebär för andra specialiteter på sjukhuset.

- Vi skall utreda vad annat som är beroende av hjärtkirurgin, kärlkirurgin, kardiologin, anestesiologin så vi får skriftligt ner det som vi har diskuterat och där fakta inte är riktigt klara i dag, säger Gunilla Jusslin.

Konsultläkarna fortsätter

För Vasa centralsjukhus innebär sex månader till av hjärtkirurgi att inköpandet av konsultläkare fortsätter till sommaren. Eftersom man inte har en ansvarig överläkare krävs det ett undantagstillstånd av Regionförvaltningsverket som övervakar vården.

- Vi kan bra fortsätta med konsulterna. Det medför också att vissa av sparåtgärderna inte kan genomföras vilket ger kommunerna lite mera att betala, säger Göran Honga som är sjukvårdsdistriktets chef.

Han hade gärna sett att fullmäktige skulle ha kommit till ett beslut att antingen fortsätta kirurgin eller lägga ner verksamheten till nyår. Det går ändå bra att leva också med kvällens beslut säger han.

- I den här heta debatten är det kanske bra att ta den här time outen så att alla kommer till insikt om vad det rör sig om, säger Göran Honga.

Kläm om ökat samarbete

Per Hellman (SDP) fick också med en kläm till kvällens beslut. Den går ut på att ledningen får i uppdrag att inleda förhandlingar med granndistrikten om att remittera hjärtpatienter till Vasa så länge hjärtkirurgin finns kvar. Enligt Gösta Willman, som är fullmäktigeordförande för sjukvårdsdistriktet, är klämmen närmast en markering.

- Det har inte lyckats trots att man nog har försökt. Det är en liten markering både när det gäller hjärtpatienter och andra patienter att närliggande sjukvårdsdistrikt bör samarbeta. Det finns ett beslut om att hålla ett gemensamt styrelsesammanträde med Seinäjoki.

På fredag morgon 8:20 kommer Kim Berg, huvudförtroendeman på VCS till studion och 8:40 Karl-Johan Vikström från Kustösterbottens hjärtdistrikt. De kan berätta hur beslutet påverkar hjärtsjukvården och resten av sjukhusets verksamhet.

Läs också:

Malin Hulkki bloggade live från mötet

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.