Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ismaskinen jobbar på högvarv

Från 2013
Uppdaterad 29.11.2013 09:42.
Programmet är inte längre tillgängligt
Östnyländska nyheter: Ismaskinen jobbar på högvarv - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vintersäsongen har kommit igång på konstisbanan. Det betyder också att ismaskinen har bråttom. Den jobbar varje dag från morgon till kvällen. Dagarna är långa och ismaskinen önskar snart gå i pension.

Ett tiotal ivriga barn och unga står vid iskanten och väntar på att ismaskinen har jobbat färdigt. Det är fortfarande tjugo minuter tills den allmänna skridskoturen skall börja men de kan knappt bärga sig. De dribblar medan de väntar. Det är tredje gången som ismaskinen är ut och kör för dagen. Ännu återstår två gånger på kvällen.

- Vi jobbar i skift berättar idrottsplanskötare Stefan Andersson. Vi kör isen i genomsnitt fem gånger per dag, varje dag från november till mars.

Programmet är inte längre tillgängligt
Östnyländska nyheter: Hur fungerar ismaskinen? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är vädret som avgör när vi kan sätta igång och laga is säger Andersson. Vi väntar på att det skall bli kring 2-3 grader men vinden inverkar också mycket på när vi kan komma igång.

På dagen har konstisen haft besök av många skolbarn. Isen är sönderkörd och repig. Då är det dags att ta fram Fico, som ismaskinen kallas.

- Det är en hyvel som hyvlar av den översta delen av isen. Man kan själv reglera hur mycket den tar av isen.

Ismaskinen skrapar bort ett tunt lager med snö som ligger på isens yta. Snön samlas i sin tur i en snötank. Då tanken är full tippas snön bort. Längs med kanten av konstisbanan hittar man redan många stora snöhögar.

- ismaskinen har också en jättestor vattentank. Genom många små hål sprutas det ut vatten på isen. Längst bak finns en lång filtkant, det liknar en trasa, som gör att isen blir glatt, glansig och våt. Och så bildas ny is.

Programmet är inte längre tillgängligt
Östnyländska nyheter: En titt in i hallen med kylanläggning - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är arbetsdrygt och fodrar tålamod att göra is. Det krävs många lager. Först sprutar man vatten som skall frysa till sig. Sedan gör man samma process om igen för att få fler lager. För tillfället är isen omkring 8 cm tjock berättar Andersson. Under marken ligger otaliga meter vattenrör där det cirkulerar en 23% saltlösning.

Ismaskinen kör in i garaget. Den har en liten paus innan det är dags igen. Andersson parkerar ismaskinen, hoppar ur och fyller vattentanken med varmt vatten. Tanken rymmer kring 2000 liter vatten.