Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Playstation 4 är här

Från 2013
Uppdaterad 29.11.2013 11:33.
Bild: Peter Foley / EPA / All Over Press

Playstation 4 lanseras i Finland idag. Vi reder ut vad det här egentligen betyder för oss spelnördar.

Bildtext Med PS4 betalar man för spela på nätet.
Bild: Tedi Tallqvist / Yle

Playstation 4 kommer till Finland idag (fredag 28.11) och om du vill få tassarna på den nyaste spelkonsolen, får du antagligen inte det. PS4 började säljas i USA för två veckor sedan det gick åt miljoner exemplar bara under första dygnet.

Förväntningarna är alltså hysteriskt höga, och det finns goda skäl till det – spelvärlden har de trognaste användarna. Nya konsoler har alltid presterat bättre än de förra och har alltid på något sätt kunna sätta ribban lite högre, för att sedan nätt skutta över den, och börja om succécykeln.

Det känns sockersött – i sju år har både Playstation 3 och utmanaren Xbox 360 tjänat sina anhängare troget. PS4 kan nu bli körsbäret på tårtan … men då ska vi också komma ihåg att körsbär kan vara omogna och smaklösa. Körsbär kan också innehåller kärnor och egentligen kommer de ju i par.

Ponera om konsolkriget nu inte präglas av den typiska frågeställningen ”Playstation vs Xbox” utan istället ”Playstation 4 vs Playstation 3”.

PS4 vs PS3?

Varför förväntar man sig så mycket av Playstation 4? För att konsolen är ny och nytt är fräscht. Nytt i spelvärlden har alltid känts som att borsta tänderna i duschen. Det är väl inte konstigare än det, men ponera nu att konsolkriget inte präglas av den typiska frågeställningen ”Playstation vs Xbox” utan istället ”Playstation 4 vs Playstation 3”? Vi människor tycker om att kolla i backspegeln, och det gäller inte bara i trafiken.

Något saknas. Den nya generationen, Playstation 4, övertygar inte riktigt. Inte ännu åtminstone.

Spelutbudet är löjligt intetsägande än så länge och i värsta fall börjar man dra skräckparalleller till Playstation 2 istället för PS3. Varför släpper man inte ett massivt spel i samband med ny konsol? Ett spel som understryker allt som är nytt och snyggt i den nya konsolen?

Hur kommer det sig att skaparna betonar att Playstation 4 handlar om spelen och den otroliga spelupplevelsen, om de inte släpper några Oh My God-spel i samtidigt i samma våg som konsolen?

PS4:ans riktiga spel kommer senare, kanske till våren, som någon metaforisk supersymbolik. Det vi nu får är en frän, uppiffad (och för första gången; bekväm) spelkontroll, mer fokus på kameran och ännu mer fokus på att flytta spelarna ut på nätet – något spelarna nu måste betala för.

Höga förväntningar och självcentrerad gudakänsla

Allt det här, spelkontroll, kamera och internetuppkoppling, är så klart goda nyheter, men det känns bara inte riktigt värt att vänta på i sju år. Nya system har till exempel alltid tekniska problem. Dessutom är speltitlar otroligt svaga, men så har ju Playstation 4 ännu inte fått visa vad den går för.

När rivalen Xbox One kommer i januari börjar antagligen den Nya Generationen kännas bättre, nu har vi bara lite för höga förväntningar. Förväntningar är bra, för de föder diskussion, kritik, utveckling, och slutligen precis det vi alla söker i spelunderhållning; den där självcentrerade gudakänslan.

Innan de riktiga spelen kommer kan man ju därför fundera över vad annat man kan använda boxen till, eller hur?

Mer om ämnet på Yle Arenan