Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hjärtkirurgin: "Var är dialogen med patienterna?"

Från 2013
Uppdaterad 29.11.2013 14:18.
Karl-Johan Vikström leder arbetsgruppen för specialsjukvårdens bevarande
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Karl-Johan Vikström, aktiv inom Kust-Österbottens Hjärtdistrikt och ordförande för arbetsgruppen för specialsjukvårdens bevarande, är besviken på sjukvårdsdistriktets fullmäktige. Beslutet att lägga ner hjärtkirurgin betyder ändå inte att man kastar in handduken, säger han.

- Det som förvånar är att alla utredningar, om kostnader och hur övriga verksamheter på sjukhuset påverkas, inte har gjorts tidigare, säger Vikström.

Vikström säger att han är besviken på beslutsfattarna i sjukvårdsdistriktet. Han säger att man kallat alla till ett möte i Jakobstad - men bara tre dök upp.

Besviken Karl-Johan Vikström om nedlagda hjärtkirurgin

Programmet är inte längre tillgängligt

- Var är dialogen för patienterna, när inte ens de som ska göra ett val kan komma och kommunicera? Gränsen går någonstans och den gränsen har de nog gått över när man inte vill diskutera med de som det berör - inte bara kommunerna utan också patienterna, säger Vikström.

Beslutsförvirring

Då sjukvårdsdistriktets fullmäktige på torsdagen behandlade ärendet vann förslaget att visserligen lägga ner hjärtkirurgin, men först efter en halvt år lång "nådatid", under vilken man utreder vad nedläggningen innebär för andra specialiteter på sjukhuset. Viss förvirring verkar ändå råda huruvida nedläggningsbeslutet är definitivt.

- Nog måste vi vare nöjda att vi får en fortsättning, men det som man kan diskutera om det blir ett automatiskt beslut, eller om det ska tas ställning på nytt efter utredningen, säger Karl-Johan Vikström.

Trots torsdagens beslut har man inom Hjärtdistriktet ändå inte kastat in handduken, säger Vikström.
- Jag kan inte se att vi inom det här området ska kunna så där enkelt ska kunna avsluta en specialitet som bland annat håller uppe kompetensen på Vasa centralsjukhus.

Läs också: