Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Westernfilmer du bara måste se

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 09:48.
Bildtext Quentin Tarantino gör en ny westernfilm efter Django Unchained.
Bild: Buena Vista

En ny westernfilm av Tarantino är på kommande. Här har du tre klassiker inom genren att kolla på medan du väntar.

Quentin Tarantino berättade i veckan att han kommer att göra en ny westernfilm. Det blir inte en uppföljare till Django Unchained och vem som spelar huvudrollen är fortfarande oklart. Tarantino verkar ha som målsättning att ordentligt blåsa liv i genren på nytt och vi kan säkert vänta oss att många andra regissörer hoppar upp i sadeln och skapar fler sexskjutarfilmer.

Medan vi väntar på Tarantino & Co så får vi helt enkelt njuta av de som redan finns. Här har du tre riktigt bra westernfilmer från olika årtionden du måste se.

3. True Grit (2010)

I Coenbröderna nytolkning av den gamla John Wayne-klassiker från 1969 spelar Jeff Bridges den oborstade sheriffen Rooster Cogburn som hjälper en 14-årig flicka att hitta mannen som mördade hennes pappa.

Filmens höjdpunkt är utan tvekan dialogen som är oerhört rapp och underhållande.

2. The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Sergio Leones spaghettiwestern med Clint Eastwood i huvudrollen. Tre revolvermän söker efter en skatt och vägen till rikedomen kantas av dueller, hängningar, inbördekrig och allt som hör vilda västern till.

Filmens två höjdpunkter är Ennio Morricones mycket stämningsfulla musik och så slutstriden förstås. En duell som räcker nästan 15 minuter och mycket lite sägs. Men musiken och ansiktsuttrycken skapar en alldeles olidlig spänning.

1. Young Guns (1988)

Mitt mål i livet är att sprida evangeliet Young Guns och få alla att inse vilket mästerverk det är. Filmen följer Billy the Kid och hans revolvermäns färd genom delstaten New Mexico i slutet på 1800-talet.

Våldsam med många dueller, rolig och härligt samspel mellan skådespelarna gör Young Guns till en fantastisk film.

Favoritscen