Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Långsamma färjor får kritik

Från 2013
Uppdaterad 02.12.2013 08:41.
Bildtext SKärgårdsborna frågar sig varför till exempel Stella kör långsammare på vintern.
Bild: Yle/Johanna Brink

De åboländska färjornas vintertidtabeller får kritik. Företagare i skärgården frågar sig varför färjorna börjar köra långsamt redan innan isen lägger sig.

Förra veckan kunde Yle Åboland berätta att rederiet Finferries enligt en undersökning från sommaren fick gott betyg av passagerarna. Nöjdast var sommargästerna men undersökningen visade också att fast bosatta är kritiska till bland annat färjornas tidtabeller.

Företagaren Jonas Isaksson har växthus både i Nagu, Korpo och Houtskär och är beroende av en fungerande färjtrafik. Därför är han kritisk till att färjorna i skärgården kör långsammare och går färre turer på vintern.

- Vi har alla förståelse för att det inte går att hålla samma fart om det är besvärliga isförhållanden men så länge det är öppet vatten borde det inte vara några praktiska bekymmer och då undrar man varför det alls ska finnas sommar och vintertidtabeller.

Hur påverkas er transport av vintertidtabellerna?

- Det blir betydligt längre väntetider och som för alla andra är tid pengar. Ingen vill ha anställda som sitter i kö och väntar på färjor som inte går, säger Isaksson.

Enligt Isaksson är färjornas tidtabeller ett populärt samtalsämne i skärgården och många har svårt att förstå varför färjorna kör långsamt på vintern. En teori som länge hängt med är att besättningen får en extra slant om de håller bränslekostnaderna nere vilket betyder att de drar ner på hastigheten.

Rederiets verkställande direktör Mats Rosin bekräftar att personalen nyligen fått en bonus men att det skulle bero på låga bränslekostnader stämmer inte enligt Rosin.

- Det stämmer att bolagets styrelse betalat ut en liten bonus till hela personalen för ett gott arbete men det är inte för att köra sakta och spara bränsle utan för säkerhetstänkande, serviceinriktning och ett gott miljöarbete.

Rosin lyfter också fram undersökningen från i somras då passagerarna gav rederiet betyget 8,4 vilket enligt Rosin visar att personalen gör ett gott arbete. Bonusen rör sig om ett par hundra euro per person.

Läs också:

Tummen upp för färjepersonalen