Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Arga textilarbetare brände upp fabrik?

Från 2013
Fabriksbyggnaden i Gazipur  ska ha totalförstörts i branden

Anställda vid en textilfabrik i Bangladesh misstänks ha tänt eld på två fabriksbyggnader i protest mot dåliga arbetsförhållande och obetalda löner.

Fabriken, där det enligt Reuters ska ha tillverkats kläder för bland annat spanska Zara, brittiska Marks&Spencer och amerikanska Gap, förstördes helt i branden. Räddningsarbetare försökte på fredagen rädda byggnaderna i närheten. Inga personskador har rapporterats.

Enligt myndigheterna var det frågan om mordbrand.

Misstänkta fabriksanställda var upprörda över en kollegas död. Kollegan tros ha dött av polisens skott i samband med en demonstration mot obetalda löner och usla arbetsförhållanden, men polisen har avfärdat anklagelserna.

Polisen skingrade demonstranterna som upprörts över dödsnyheten, men en del av dem återvände till fabriken och tände eld på den. De hindrade räddningsarbetare att komma fram, säger fabrikschefen.

Relationen mellan fabriksanställda och polisen är spänd i Bangladesh. I våras omkom över 1 000 arbetare när en stor textilfabrik kollapsade.

I november lyckades anställda få genom en löneförhöjning - men månadslönen på 48 euro är fortsättningsvis en av de lägsta i världen.