Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Zuma borde betala sin "brandbassäng" själv

Från 2013
Uppdaterad 29.11.2013 15:00.
Sydafrikanska medier rapporterar om Zumas renovering
Bild: Skärmbild Mail&Guardian

Sydafrikas antikorruptionsmyndighet vill att president Jacob Zuma återbetalar en del av den summa som staten lagt ned på renoveringen av hans hem. Bygget av en simbassäng motiverades med behov av vatten för brandsläckning.

Den sydafrikanska staten ska ha betalat omkring 17 miljoner euro för renoveringen av president Jacob Zumas hem. Staten skulle bara betala för renoveringen till den del som handlade om att förbättra presidentfamiljens säkerhet.

Bland annat lät Zuma bygga en stor simbassäng för att det kan behövas vatten för att släcka eventuella bränder. På gården byggdes också en amfiteater, en vårdklinik och två helikopterplattor. Enligt antikorruptionsmyndigheten kunde vårdkliniken och helikopterplattorna ha byggts i den närliggande staden så att de hade varit till nytta också för lokalbefolkningen.

Myndighetens rapport har nu läckts ut till sydafrikanska tidningar. Rapporten ska ha rubricerats med orden "Grandiost överflöd".

Zuma har fyra fruar och minst 21 barn. Många av dem bor i hemmet i provinsen KwaZulu Natal. I samband med renoveringen byggdes också nya hus för familjemedlemmar och gäster. Zuma har varit Sydafrikas president sedan år 2009 och hans karriär har kantats av skandaler.

Sydafrikas ANC-regering har under de senaste åren anklagats för tilltagande slöseri och korruption.