Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tiotusentals hem utan el

Från 2013
Uppdaterad 01.12.2013 23:05.
Storm
Bild: Yle

Den andra större höststormen nådde södra Finland på söndagskvällen. Stormstyrka har mätts på flera håll i landet.

Över 20 000 hushåll har drabbats av elavbrott och stormen har fällt träd över järnvägen. Tågtrafiken är bruten på Riihimäki-Lahtis banan och tågen ersätts med bussar.

Elbolagen fortsätter reparera felen, men arbetet försvåras i nattens mörker.

Två personer skadades allvarligt i Esbo när ett träd föll på dem.

Stormen slog först till vid västkusten och rörde sig efter det österut och mot Nyland. I Tavastland och Birkaland orsakade stormen över 10 000 elavbrott. På efternatten väntas kraftiga vindar i Kymmenedalen och norra Karelen.

Vinden väntas avta under natten, men på måndag morgon kan vinden ännu nå stormstyrkor i byarna vid Finska vikens kust och i östra Finland.

I Nådendal och i Kaskis avbröts färjetrafiken.

Södra Finland drabbas

Enligt Cecilia Karlsson på Meteorologiska institutet drabbas särskilt landets västra och södra delar. I söder kan det till och med bli frågan om en lika kraftig storm som Eino för några veckor sedan, sade Karlsson.

Elbolagen förberedde sig på stormen med mera manskap.

- I och med att vindriktningen är från norr med stormbyar på över 20 m/s, så visst kommer det att fälla träd. Mest är det fråga om att reservera resurser på fält, i driftcentralen och i kundbetjäningen för att också kunna ta hand om felanmälningar, sade Jörgen Dahlqvist på Fortum.

Karleby tog storm med ro

Kenneth Tylly på Karleby Brandstation tog stormen med ro. Träd som faller över elledningar och hus orsakar störst skada, men det är först om vinden går över 25 m/s som tak kan lossna.

Enligt Tylly var den här stormen ingenting i jämförelse med Eino.

Diskussion om artikeln