Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Analoga fotografier under novembersolen

Från 2013
Uppdaterad 01.12.2013 08:59.
Bildtext Vilma Staffans står modell medan Patricia Rodas tipsar Fiona Småros hur hon ska ta bästa bilden.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Efter att ha väntat på solskenet hela dagen fick Fabian Snickars, Vilma Staffans, Fiona Småros och Ida Rodas äntligen ge sig ut för att testa på analogt fotograferande. Efteråt börjar det spännande och magiska arbetet i mörkrummet. Först då visar det sig om de unga fotograferna lyckats fånga varandra på bild.

Med få grundkunskaper i fotograferande på analogt vis ger sig Fabian Snickars, Vilma Staffans, Fiona Småros och Ida Rodas ut i solskenet för knäppa bilder. Under två lördagar ska går de en nybörjarkurs som ordnas av Filmverkstaden. Framstegen är stora på bara några timmar.

- I början av dagen tog det flera minuter att ställa in kameran för att ta en endaste bild men nu går det mycket snabbare, säger Fiona Småros.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kursdeltagare fotograferade med film under novembersolen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Alla kursdeltagare tar ofta bilder på fritiden. Men då mest med kameratelefonen. Och även om det blir en och annan naturbild som publiceras i det socialmediala flödet är det ändå mest så kallade "selfies" tillsammans med kompisar som fastnar på bild.

- Jag gillar det här sättet att fotografera mycket bättre, säger Ida Rodas. Jag tänker mera på vad det är jag vill fotografera och hur bilden ska komponeras för att se bäst ut. Men det är svårt att vänja sig vid tanken att inte genast få se sin bild.

Bildbloggar startade intresset

Fabian Snickars blev intresserad av fotografikonst efter att ha tagit bilder med sin telefon och experimenterat med olika bildbehandlingsprogram.

- Jag använder min telefon för att fotografera idag också eftersom jag redan använt upp min film, säger Snickars och skrattar.

Värdefulla råd

Vilma Staffans tar med sig många goda tips från fotografikursens första dag.

- Jag kommer nog att koncentrera mig mera nu när jag fotar. Planera lite och så för att inte behöva ta 20 bilder av ett och samma motiv bara för att jag kan.