Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratusentals ukrainare ute på gatorna

Från 2013
Uppdaterad 01.12.2013 18:08.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Sammandrabbningar i oroligt Kiev - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hundratusentals ukrainare har trotsat myndigheternas demonstrationsförbud och deltar i en massdemonstration i centrala Kiev.

Polis och demonstranter har drabbat samman utanför presidentkansliet och demonstranterna har intagit åtminstone borgmästarens kansli. Omkring 100 poliser rapporteras ha skadats.

President Viktor Janukovytj är hårt trängd av demonstranternas krav.

Tusentals ukrainare fällde kravallstaket på Självständighetstorget i huvudstaden Kiev och enligt nyhetsbyrån Interfax flydde polisen torget för att undvika sammandrabbningar. Stordemonstrationen pågår på flera håll kring Självständighetstorget.

Oppositionskällor påstår att uppemot 500 000 demonstranter deltar, men det kan vara en överdriven siffra.

En grupp demonstranter har försökt bryta sig in genom staketen till presidentkansliet med en traktor. Polis och demonstranter drabbade samman på söndagseftermiddagen.

Också demonstranter har sinsemellan drabbat samman - en del unga maskerade män beskylls för att vara provokatörer som går i Janukovytjs ärenden då de krossar fönster och viftar med sina järnrör.

Kommer Janukovitj att falla?

Landets hårt trängde president Viktor Janukovitj lovade idag att göra allt i sin makt för att försnabba närmandet till EU. Det uttalandet ser inte ut att ha någon betydelse för demonstranterna som kräver att Janukovytj och regeringen avgår. De vill tidigarelägga president- och parlamentsvalet. Frågan är om dagens massdemonstration verkligen kommer att leda till Janukovytj fall.

- Det är förstås möjligt, säger Yles Kerstin Kronvall som följer noggrant med skeendet i det forna sovjetområdet. Jag vågar mig inte på en gissning eftersom Ukraina är ett land där opinionerna kan svänga snabbt och vad som helst kan hända.

Kronvall säger att hon personligen inte är lika oroad över det inrikespolitiska skeendet i Ukraina som över de följder det kan få.

- Det som händer i Ukraina just nu kan leda till att förhållandet mellan EU och Ryssland försämras ytterligare.

Demonstranterna lyssnar inte på Janukovytj

Kravallpolisens våldsamma tillslag mot demonstranterna på Självständighetstorget natten till lördagen väckte stor ilska. Det är polisvåldet som ser ut att ha lockat massorna ut på gatorna i Kiev på lördagen.

Kievs polischef har begärt avsked på grund av våldet på lördag natt, men samtidigt försökte han försvara tillslaget med att hänvisa till det motstånd polisen mötte då man försökte tömma Självständighetstorget. President Janukovytj fördömde våldet och inrikesministeriet har lovat utreda händelserna.

Demonstrationerna i Kiev har nu pågått i tio dagar. De började då det stod klart att Janukovytj skulle dra sig ur det tilltänkta frihandels- och samarbetsavtalet med EU.