Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Här vill man bo också som hetero!

Från 2013
Uppdaterad 01.12.2013 19:58.
Programmet är inte längre tillgängligt

Europas första äldreboende för hbtq-personer i Stockholm håller på att bli en succé. Hemmet öppnades förra veckan.

De tre översta våningarna i det nyrenoverade huset invid Värtahamnen rymmer ett 40-tal gayseniorer.

Här bor både singlar och par, kvinnor och män. Det enda kravet är att man har fyllt 55 år. De flesta är äldre än så, men friska och aktiva. Och så är alla invånare hbtq-personer. På boendet på Gärdet finns plats för social samvaro och gemensamma aktiviteter. Föreningen Regnbågen utlovar aktiviteter kring Valborg, midsommar, och naturligtvis Pride.

Utåt skiljer det sig inte alls från vilket som helst boende – inte inne heller för den delen. Invånarna här är precis lika glada som alla andra över att ha fått sin kanske sista bostad, bland likasinnade. Här behöver man inte hymla, alla vet vad man är och vad man gör.

Det intygar Lars Holm och Rune Vallström Karlsson som har kommit från olika håll i Sverige för att bo just här. De ville gärna bo i Stockholm och är medvetna om att äldre homosexuella inte har det så gott i mindre kommuner.

Drömmen en jämlik vård

Personalen inom svensk åldringsvård vet inte alltid hur de ska bemöta de sexuella minoriteterna, och det kan finnas fördomar.

Någon kan tycka att man isolerar sig i ett eget boende i Stockholm. Men ännu mer isolerad blir man i sitt eget hem på landsbygden, det må vara på Österlen eller Öland, säger Lars Holm och Rune Vallström Karlsson.

De sexuella minoriteterna har specialbehov. Aids och Hiv drabbade många homosexuella i Stockholm på 80-talet. I dag ser problemen annorlunda ut.

Homosexuella i Sverige har upplevts vara både kriminella och sjukdomsförklarade. Sverige är fortfarande inte fritt från fördomar och förföljelse.

- Därför händer det fortfarande att homo- och bisexuella drar sig för att blotta sin sexuella identitet, säger Rune Vallström Karlsson.

Kön växer till nischat boende

De svenska myndigheterna börjar få upp ögonen för specialbehov bland hbtq-personer.

- Vi hamnade rätt i tiden. Politikerna har fått upp ögonen för det nischade boendet, säger Christer Fällman, initiativtagare och ordförande i Regnbågens kooperativa hyresrättsförening.

Och det blir säkert en fortsättning. Nästa steg kan bli vårdboende för samma grupper.

Flera städer i Sverige är också i startgroparna. Det börjar med en bostadsrättsförening för likasinnade och kontakter med ett hus. Christer Fällman råkade jobba hos det kommunala fastighetsbolaget Micasa som äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter.

Huset är nyrenoverat, men det fick inte bli någon lyxrenovering. Målsättningen är att här ska man kunna bo med svenskfolkpension. I de billigaste ettorna på 44 kvadratmeter är hyran kring 6 500 svenska kronor.

Nästa steg – mixat boende

Enstaka kritik har förekommit.

- "Varför ska bögarna ha eget boende", har några frågat sig. Det är en väldigt inskränkt och snål inställning. Jag hade väntat mig lite mer generositet, det finns ju ingenting för de sexuella minoriteterna, säger Christer Fällman.

Men också hans dröm är ett nästa steg med mixat boende, där man kan blanda alla som vill bo, där den sexuella läggningen inte har någon betydelse.

- Det ringer redan heterosexuella och säger att de vill bo med oss, eftersom det här blev så fantastiskt.

Då var vi redan nått tanken om ett mixat öppet boende, där hbtq-gruppen inte behöver försvara sig, hamna utanför, eller gå in i garderoben.

Vinterkriget är slut

Christer Fällman vet att många finländare genom historien har flytt det homofientliga klimatet i Finland till Sverige. Därför bor det också flera finländare på det nya äldreboendet på Gärdet.

- Men nu är det finska vinterkriget slut. Nu ska man bo kvar och bygga något eget. Också Finland är moget för bygga något eget. Det finns många möjligheter. Nu när jag bor här vid Värtahamnen går min nästa resa till Finland, för att jobba med nästa projekt i Helsingfors, lovar Christer Fällman