Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa, Karleby och Kristinestad skippar julfesten

Från 2013
champagne
Bildtext Arkivbild
Bild: Josefin Lassander

Kommunerna ska spara där det går just nu. I Vasa är det vikariestopp, i Jakobstad är det köpstopp och i Karleby är det vikariestopp och köpstopp.

Och i år kommer Vasa, Karleby och Kristinestad att slopa julfesten för både stadens personal och beslutsfattare.

Leena Kaunisto
Bildtext Leena Kaunisto
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

- Nu har vi tyvärr ett sådant ekonomiskt läge att vi har varit tvungna att hitta alternativa lösningar för att få stadens kassa att fungera, säger Leena Kaunisto, Vasa stads personaldirektör.

Vasa sparar 50 000 euro

Vasa stad sparar kring 50 000 euro på att inte ordna julfest. Kanske inte den största sparåtgärden, men någonstans måste man hitta pengarna, säger Kaunisto.

- När det gäller personalsektorn så har vi begränsade möjligheter att hitta olika sparåtgärder, säger Kaunisto.

Bra personalförmåner hittills

Kaunisto säger att stadens personal har haft ganska bra förmåner hittills, men nu måste man se över förmånerna.

- Om man tänker på de stora utmaningar som nästan hundra kommuner i Finland har i nuläget, och vi tillhör den gruppen, så måste man kanske tänka om med ganska många saker som vi är vana vid och det är inte så lätt, säger Kaunisto.

Resten gör som tidigare

Alla kommuner har egna sätt att uppvakta personalen och beslutsfattarna under julen. En del bjuder på julkaffe, andra på jullunch eller julmiddag. Och vissa har en fest för personalen och en för beslutsfattarna och andra ordnar en gemensam julfest.

Kaskö slopade personalens julfest redan i fjol. Staden ordnar ändå en julmiddag för beslutsfattarna som kostar staden kring 750 euro.

Programmet är inte längre tillgängligt

I Nykarleby brukar staden bara betala en liten del av festen och i år har de slopat hela festen. Men det handlar inte om sparåtgärder utan om problem med arrangemanget. I Malax ordnar man jullunch som vanligt men personalen får ingen julklapp som de brukar få.

Korsholms kommun ordnar julfest för personalen bara vart fjärde år och därför ordnas julfesten först nästa år. Däremot bjuder kommunen beslutsfattarna med avec på julmiddag och det kostar kommunen mellan 4 000 och 5 000 euro.

Jakobstad ordnar fest trots köpstoppet

I resten av kommunerna ordnas julfesterna som tidigare. Också i Jakobstad där staden införde köpstopp.

- Vi har julfest vartannat år och just i år så har vi julfest och har bjudit in alla anställda och alla beslutsfattare, säger personaldirektör Rune Wiik i Jakobstad.

Staden betalar kring 30 000 euro för festen även om det nu ska sparas på allt annat.

- Det är en diskussion som vi redan har fört här för ungefär två månader sedan, att hur ska vi ställa oss till vår princip med julfest vartannat år. Och diskussionen utmynnade i det att vi nog håller fast vid principen och då beslöt man att man håller julfesten. Vi har ju budgetpengar och så vidare så att så blev det, säger Wiik.