Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa fortsätter att växa

Från 2013
Uppdaterad 02.12.2013 06:44.
Bildtext Mikaela Sandberg, född och uppvuxen i Oravais, flyttade till Vasa efter studier i Åbo.

Efter några års studier i Åbo flyttade Oravaisbördiga Mikaela Sandberg till Vasa. Hemknutarna lockade förstås men också det faktum att i Vasa finns framtidsmöjligheterna, både för jobb och boende. Det visar också statistiken. I år har befolkningen i Vasa ökat med ungefär 730 personer i jämförelse med 512 personer samma tid ifjol. Det här är en pågående och fortsättande trend för staden.

Programmet är inte längre tillgängligt

Efter sina studier samlade Mikaela Sandberg, under ett års tid, arbetserfarenhet i Åbo. Men under den tiden längtade hon till Österbotten.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det var nog Vasa som speciellt fanns i tankarna. Så när jag fick nys om jobb här på Kuntsi så var beslutet ganska enkelt att ta, säger Sandberg.

Nätverket är viktigt

Det var inte bara arbetet som avgjorde en flytt till Vasa.

- Att jag skulle flytta till Oravais var inget alternativ. Där finns inte samma arbetsmöjligheter och dessutom vill jag bo i en lite större stad. Inte heller skulle jag ha stannat i Åbo för all framtid. Förr eller senare skulle jag ha flyttat hem, så att säga. Det är här jag har mitt nätverk. I Åbo lever man mycket i sin "studiebubbla".

Framtiden finns i Vasa

Sandbergs sambo studerar fortfarande i Åbo men flyttar till Vasa efter sin examen.

Bildtext Jonas Kommonen, specialplanerare på Stadsutvecklingen på Vasa stad, ser positivt på Vasas ökade befolkningsmängd.

- Det är det som är planen. Sedan vet man ju aldrig hur framtiden ser ut. Men vi tror på att det kommer att finnas arbete. Vi har också funderat på att antingen bygga eller köpa hus. Kanske i Dragnäsbäck.

Vasa fortsätter att växa

Jonas Kommonen, specialplanerare på Stadsutvecklingen på Vasa stad, ser positivt på befolkningsökningen som pågått sedan 2006.

- Det finns flera orsaker till att Vasa och Vasaregionens befolkning ökar men det främsta beror på att antalet jobb kraftigt har ökat. Framförallt inom energiklustret och hälso- och sjukvården. Inom engergiklustret har jobben fördubblats från 5000 till 10 000 under 2000-talet. Under samma tidsram har antalet jobb inom sjuk- och hälsovården ökat med 2500, säger Kommonen.

En annan orsak är den stora inflyttningen.

- En annan positiv trend är att det har börjat flytta mera folk till Vasa från övriga finländska kommuner. Här finns det jobb medan det ser sämre ut på andra håll i landet, säger Kommonen.