Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainska oppositionen manar till strejk

Från 2013
Uppdaterad 02.12.2013 16:53.
Programmet är inte längre tillgängligt

Förtroendet för den ukrainska regeringen kan komma att prövas på tisdag, rapporterar nyhetsbyrån Tass. Parlamentets talman Volodymyr Rybak att förtroendeomröstningen kan ordnas på tisdag i enlighet med oppositionens krav.

Tusentals demonstranter har barrikaderat sig på Självständighetstorget i Kiev. Oppositionen har utlyst generalstrejk och tänker inte ge upp innan presidenten avgår.

Flera tusen demonstranter övernattade på Självständighetstorget efter söndagens massdemonstration. De har byggt barrikader runt torget. Dessutom har både stadshuset och fackföreningarnas byggnad ockuperats av demonstranter.

"En revolution håller på att födas"

Oppositionsledare har uppmanat demonstranterna att spärra av regeringsbyggnader och kallar ukrainarna till strejk i protest mot regeringen och president Viktor Janukovytj.

- En revolution håller på att födas i Ukraina, sade Oleh Tyahnybok som leder det nationalistiska oppositionspartiet Svoboda (frihet) på måndag.

Tyahnybok och flera andra oppostionsledare manar också till generalstrejk. Det är oklart hur många som hörsammar strejkuppropet, men höga tjänstemän i de västukrainska städerna Lviv och Ivano-Frankivsk meddelar att de stöder strejken.

"Presidenten bör avgå"

En av oppositionsledarna, Arsenij Jatsenjuk, bekräftar att oppositionens huvudmål nu är att regeringen och president Janukovytj avgår.

Under måndagen meddelade parlamentets talman Volodymyr Rybak att en omröstning om regeringens förtroende kan ordnas på tisdag i enlighet med oppositionens krav.

Enligt flera uppskattningar deltog ungefär 350 000 människor i söndagens demonstrationer för EU och mot regeringen och president Janukovytj i Kiev, Lviv och flera andra städer.

Polisen uppger att ett hundratal poliser och ett femtiotal demonstranter skadades i samband med sammandrabbningar på olika håll i centrum av Kiev. Oppositionen beskyller anhängare till Janukovytj för att ha provocerat fram våldet.