Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fortfarande hundratals utan ström

Från 2013
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.
Bildtext Fartygstrafiken drabbades också av stormvindarna
Bild: Yle/ Lone Widestam

Det förekommer fortfarande elavbrott i Österbotten, Elbolaget Elenia meddelar att över 300 kunder fortrfarande är utan el i Södra Österbotten och drygt 60 kunder i Norra Österbotten.

Fortum uppger att omkring hundra kunder fortfarande saknar el efter stormen.

Ungefär 50 000 hushåll blev utan el då stormen Oskari drog in över landet i går kväll och i natt. Hushåll i Kymmenedalen, Södra Savolax och Södra Karelen drabbades värst. Elbolagen jobbade för högtryck för att råda bot på felen.

"Vanlig höststorm"

Det var hushåll i Kymmenedalen, Södra Savolax och Södra Karelen som drabbades värst av stormen. Enligt Fortums kommunikationschef Marina Stenfors borde elfelen vara reparerade vid 12-tiden.

- Vi uppskattar att vi får dem fixade under förmiddagen. För vår del skulle jag säga att det handlar om en vanlig höststorm. Vi har förberett oss bra och vi hade över 200 man på fältet och de har reparerat felen bra under natten. Det har tagit ungefär två och en halv timme per fel, säger Stenfors.

Stormen rör sig österut

Stormens centrum drar nu vidare mot Ryssland.

De friska vindarna fortsätter. Vid Bottenviken och Norra Östersjön utlovas 17 m/s, vid Finska viken, Ålands hav, Skärgårdshavet Bottenhavet och Kvarken blåser det 15 sekundmeter, enligt Meteorologiska institutet.

Stormen minskar i styrka under dagen, både på land och till sjöss.

Den hårdaste vindstyrkan uppmättes på Helsingfors-Vanda flygplats i går kväll - 26,4 meter i sekunden. På Åland uppmättes 34,7 meter i sekunden vid Märket.

Tågtrafiken ersätts delvis med bussar

Tågtrafiken har också haft störningar på sina håll efter stormen på grund av träd som har fallit över spåret, och trafiken mellan Riihimäki och Lahtis har påverkats. Åtminstone en del av tågen till Lahtis ersätts med bussar. Tågtrafiken till Riihimäki och Oitis återgår till det normala senare i eftermiddag. Tågförbindelserna till Ryssland är också brutna och ersätts med bussar.

Också metrotrafiken stoppades tillfälligt i går när ett träd föll över spåret i östra Helsingfors. I Helsingfors stod metrotrafiken helt stilla i ungefär en timme efter att ett träd hade blåst över metrospåret mellan Hertonäs och Igelkottsvägen. Trädet slog också sönder metrotågets vindruta. Ingen skadades i olyckan.

Träd föll och vållade personskador

I Esbo skadades två personer allvarligt vid halv niotiden på söndag kväll då ett träd föll över dem under stormen.

Enligt räddningscentralen skadades en man och en kvinna som rörde sig till fots i Ullasbacka. Båda fördes till sjukhus för brådskande vård.