Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Entreprenören K E Ståhlberg och Apolloteatern

Från 2013
Uppdaterad 02.12.2013 11:52.
Karl Emil Ståhlberg
Bild: Svenska litteratursällskapet i Finland

Fotografi, film, teater, hotell, bilar … ja, Karl Emil Ståhlberg var en entreprenör och en pionjär på många områden i Finland vid sekelskiftet 1900.

I höst har Sabira Ståhlberg gett ut en diger biografi över sin morfarsfar där hon tecknar ett inte alltid särdeles smickrande porträtt av såväl en rastlös kosmopolit som en nyckfull och smått knoppisk familjefar.

justitieministeriet, Apolloteatern
Bildtext justitieministeriet, apolloteatern
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Marit Lindqvist stämde träff med Sabira Ståhlberg mitt i centrala Helsingfors för att göra ett besök på Södra Esplanaden 10 - ett imponerande stenhus som K E Ståhlberg lät bygga och som under början av 1910-talet inhyste nöjespalatset Apolloteatern med restaurang, kafé, hotell samt en teater- och en filmsalong. Under årens lopp har huset bl.a. varit ryska matrosklubbens folkuniversitet och Alkos huvudkontor, och i dag är det Justitieminsteriet som håller till i byggnaden.

Och trots att Sabira envisas med att tala om Norra Esplanaden i inslaget är det huset på Södra Esplanaden 10 som vi intresserar oss för:

Mer om Karl Emil Ståhlberg kan man höra i ett kommande Kulturtimmen Special-program som sänds här i Radio Vega den 1 januari 2014.

Mer om ämnet på Yle Arenan