Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Elisabeth Rehn trotsar elavbrott med pannlampa och deckare

Från 2013
Uppdaterad 02.12.2013 11:35.
Bildtext Det börjar bli trångt kring julbordet när släkten växer, berättar Elisabeth Rehn.
Bild: www.elisabethrehn.com

Elisabeth Rehn, långvarig politiker och FN-sändebud, öppnar Morgonöppets julklappsstafett. Varje vardag fram till jul får någon i huvudstadsregionen berätta åt vem den skulle vilja ge en julklapp, och varför.

Elisabeth Rehn berättar belåtet att hennes morgon har kommit igång bra med en kopp kaffe hemma i Hila i Kyrkslätt. Den där kaffekoppen är inte något man kan ta för givet, konstaterar hon - igår kväll var hon utan el i två timmar på grund av stormen som då rasade. På frågan om ifall Rehn ser något mysigt i elavbrott konstaterar hon att charmen nog är långt borta när inte ens värmen hemma fungerar.

- Det blir iskallt eftersom jag har elektrisk uppvärmning. Brunnen fungerar också med el. Så mysigt blir det nog inte.

Rehn konstaterar att elavbrott inte är ovanliga där hon bor när det stormar i knutarna, men hon låter inte små motgångar knäcka henne.

- Jag tog min pannlampa och lade mig i sängen och läste en deckare. Jag är ju faktiskt ett krigsbarn, och det har gett en viss färdighet till att aldrig stå handfallen när situationen plötsligt förändras.

"Lite får man väl fuska?"

Julförberedelserna börjar så småningom komma igång hos Elisabeth Rehn.

- Jag brukar hålla jullunch för mina barn och barnbarn och dessutom för min syster och hennes barn och barnbarn, men nu börjar vi vara så förbaskat många att vi inte längre ryms hemma hos mig! Så nu håller vi på att gräla om hur vi ska göra.

Morgonöppet: Morgonöppets julkalender: Elisabeth Rehn

Programmet är inte längre tillgängligt

Julmat kommer Rehn att laga, och berättar att hon snart ska sätta igång med lådorna, som hon tänker frysa in. Men efter att ha varit på lillajulslunch hos sin dotter har hon börjat fundera på om det kanske ändå skulle gå att göra livet lite lättare för sig.

- Min dotter hade köpt en sötad potatislåda och blandat i grädde, kryddor, smör och annat "hälsosamt", och det smakade precis som min hemlagade låda! Så kanske man får fuska lite.

Vem ska få julklappen?

Nu över till julklappsstafetten! Åt vem skulle Elisabeth Rehn vilja ge en julklapp?

- Igår kväll tittade jag på backhoppning och skidskytte som måste ställas in på grund av vindar och stormar, och det är utan vidare så att klimatförändringen starkt finns här. Då skulle jag vilja ge en julkapp åt Christina Gestrin som kämpar med klimatfrågor. Jag vill ge henne en varm yllehalsduk och mod att våga fortsätta kämpa.

Morgonöppet ringer i morgon kl 7.15 upp Christina Gestrin och överräcker den imaginära julklappen, och ber henne låta stafettpinnen gå vidare. Gestrin är riksdagsledamot och sitter i Esbo stadsfullmäktige.