Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Paul Walker – lived fast, died young

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 09:48.
Paul Walker i London den 7 maj 2013 vid premiären av Fast and Furious 6
Bild: EPA/WILL OLIVER

Det är snudd på overkligt. Att en skådespelare som mer än något annat förknippats med snabba bilar och högt tempo avlider i en bilkrasch. Paul Walker blev fyrtio år.

Jag är inte någon vän av racersport i verkligheten och en direkt ovän när det gäller biljakter på film. Och trots det känns det som om jag blivit, om nu inte direkt vän, så åtminstone nära bekant med förarna i ”The Fast and the Furious”. Förarna som brutit mot varje påtänkt trafikregel. Som levt med gasen i botten. Under de senaste tolv åren.

Och nu är det slut. För oberoende av hur det blir med den redan påbörjade sjunde filmen kommer ingenting längre att vara sig likt. Dynamiken och värmen i serien bygger på interaktionen och kemin mellan Vin Diesel och Paul Walker och att försöka hålla konceptet vid liv bortom den konstellationen ter sig som konstgjord andning.

”The Fast and The Furious” har varit en ovanlig långkörare i filmvärlden - istället för att tunnas ut blev filmerna de facto bättre. Med "Fast Five" från 2011 som den verkliga höjdaren. I det skedet hade man funnit en fungerande balans inom persongalleriet samtidigt som man uppenbarligen insett att det inte räcker att köra hårt – det behövs en intrig också.

Brian O´Connor

Paul Walkers rollgestalt Brian O´Connor var antagligen tänkt att fungera som publikens primära identifikationsobjekt – den blåögda nykomlingen inom polisstyrkan, den hyggliga svärmorsdrömmen med en enda svaghet – kärleken till snabba bilar. I förhållande till Vin Diesels Dom framstod han som den evige lillebrorsan, den som alltid tvingas inse att han är lite långsammare och lite svagare. Och som alltid är beredd att utmana på nytt. För det som överlever alla smällar är lojaliteten. Och vänskapen.

När en stjärna dör plötsligt, oväntat och alldeles för tidigt ligger det alltid nära till hands att börja reflektera över deras rollgestaltningar, något som lätt blir en del av mytbildningen. Vi minns Brandon Lee som avled av ett vådaskott i samband med inspelningen av ”The Crow” i mars 1993. River Phoenix som spelade knarkare i ”My Own Private Idaho” och avled av en överdos utanför The Viper Room i oktober 1993. Heath Ledger som gick från rollen som olyckligt kär i ”Brokeback Mountain” till allmän utflippning i ”The Dark Knight” och dog av en överdos 2008. Brittany Murphy som dog 2009 och vars sista filmer hade titlar som ”The Dead Girl” och ”Deadline”.

När det gäller Paul Walker kommer han nu för evigt att förknippas med de snabba bilar som blev hans öde. Ironiskt nog var det han som fick leverera de varningar som finns på dvd-versionerna av ”The Fast and the Furious”, små ”live”-varningar där en leende Walker konstaterar att alla häftiga bilscener gjorts av proffs och under bevakade omständigheter - ”Do not try this at home”.

Paul Walker avled den trettionde november. Olycksbilen kördes av racerföraren Roger Rodas som också miste livet i olyckan.

I ett försök att minnas Walkers andra roller än den som Brian O´Connor; här är trailern till den verklighetsbaserade "Eight Below".

Mer om ämnet på Yle Arenan