Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Täljsten

Uppdaterad 14.02.2023 08:49.
Jonathan graverar in Strömsös logo i täljsten.
Bildtext Jonathan graverar in Strömsös logo i täljsten.
Bild: YLE/Strömsö

Täljstenens egenskaper är att den är mjuk och lätt att skära i och skulptera. Den har utmärkta värmelagrande egenskaper som gör att den passar såväl som värmelagrande ugn eller som stengolv i ett badrum med golvvärme.

Täljstenskonst hittar man bland annat i Louvre, Paris där man kan beundra den redan 1000 år gamla reliefen från Konstantinopel gjord av Johannes Krysostomos.

Täljstensområdet i Nunnanlahti i östra Finland anses höra till de bästa i världen i fråga om kvalitet.Täljstenskonstnären Jukka Tommila blev förtjust i täljsten då han kom i kontakt med materialet första gången 1975. Han bodde då i Helsingfors, men beslöt att flytta till Koli närmare Finlands stora täljstensfyndigheter. Jukka designar och skulpterar föremål av täljsten i sin ateljé.

Jonathan Granbacka gör ett underlag för kalla och varma drycker under Jukka Tommilas handledning. Täljsten lagrar nämligen inte bara värme. Den lagrar också kyla. Man kan använda samma täljstensunderlag för att hålla glöggen varm på vintern och saften kall på sommaren.

- Elisabeth Morney -

Mer om ämnet på Yle Arenan