Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elkabel gav dödsstöt: Fyra djur döda i dike

Från 2013
Uppdaterad 02.12.2013 15:36.
Djur dog av stöt från trasig elkabel
Bildtext Djuren fick en stöt från en trasig elkabel.
Bild: Riku Rousku/facebook

Fyra döda djur i ett dike, som fått en stöt av en trasig elkabel väcker diskussion på Facebook.

De döda djuren - en älghund och tre mårdhundar, påträffades döda i Masku i Åbotrakten i går. Riku Rousku som är bosatt i trakten tog bilder på de döda djuren och lade ut dem på Facebook. De har delats av omkring 2 500 personer.

Hunden blev intresserad av liken

- Det var en brusten elkabel som låg i diket som ledde till djurens död, skriver Rousku, som lade ut bilderna på fb för att folk skulle förstå hur farliga brustna elkablar är. Högspänningen försvinner ju inte när en kabel brister.

Döda djur i dike efter att ha fått stöt från trasig elkabel
Bild: Riku Rousku/facebook

Hunden är min kompis jakthund och vi gick ut för att söka efter den när hundens GPS slutade fungera. Sedan hittade vi den i diket, berättar Rousku per telefon.

De tre mårdhundrarna hade dött tidigare och på söndagen var älghunden igång med älgvittring.Älgen gick nära diket och hunden blev intresserad av de döda mårdhundarna och klev i.

- Hunden dog nog med detsamma, säger Rousku.

Anmäl om brustna kablar

Enligt honom hade kabeln varit bruten redan en tid, eftersom någon hade kört över den med traktor.

- Vem som helst kunde ha traskat längs diket, säger Rousku vidare. Den personen skulle nog inte ha tagit många steg, sade elbolaget Fortums jourhavande elmontor, då han kom för att oskadliggöra kabeln.

Elbolaget går än en gång ut med en varning för brustna elkablar. Det gäller att hålla sig på minst 20 meters avstånd och man bör omedelbart meddela om en brusten kabel i terrängen när man stöter på den.

Paula Koskinen Yle Turku

Diskussion om artikeln