Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Westerlund får inte tjänstledigt från Vierumäki

Från 2013
Erkka Westerlund, arkivbild
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Erkka Westerlund måste avgå från posten som rektor för idrottsinstitutet i Vierumäki om han väljer att bli tränare för KHL-laget Jokerit.

Det har på sistone spekulerats i att Jokerit är ute efter ishockeylandslagets chefstränare Erkka Westerlund.

- Diskussionerna fortsätter. Månne det inte klarnar inom de närmaste dagarna, kommenterar Westerlund till Yle.

Kalervo Kummola, ordförande för ishockeyförbundet och garantiaktiebolaget för Vierumäki, säger att det i så fall skulle betyda att Westerlund inte kan fortsätta som rektor i Vierumäki. Det är enligt Kummola i längden besvärligt att hitta vikarier och andra tillfälliga lösningar.

Westerlund har redan ett par gånger varit tjänstledig från rektorsjobbet i Vierumäki, för att träna Jokerit och landslaget, men i nuläget sköter han rektorskapet vid sidan av uppdraget som landslagstränare.

Enligt Westerlund själv har det gått bra att kombinera de två uppdragen. Men i Vierumäki har arrangemanget väckt en del missnöje.

Bland annat har Westerlund kritiserats för att han inte är tillräckligt motiverad och engagerad och för att det saknas långsiktighet i idrottsinstitutets verksamhet.

Westerlund började som rektor för Finlands idrottsinstitut i Vierumäki i början av 2007 när vd:n Tapani Ilkka gick i pension.

I februari 2009 beviljades han tjänstledigt då han trädde i Ishockeyförbundets tjänst. I november 2010 blev han tränare för Jokerit då Hannu Jortikka avskedades.

Westerlund återvände till Vierumäki våren 2012 men är sedan sommaren tränare för det finländska ishockeylandslaget.