Jonas Jungar: Världen är också full av goda nyheter
En av nyhetsjournalistikens sorgligaste yrkessjukdomar är cynismen. Vi är vana vid att med autopiloten på rapportera om all slags nöd, elände och konflikter. Däremot reflekterar vi sällan över vilka konsekvenser det har för publiken. Låt mig därför presentera Yle Nyheters nästa satsning: konstruktiva nyheter...
Vid en internationell mediekonferens nyligen åhörde jag en föreläsning av en av nyhetsdirektörerna vid DR (”Danmarks Yle”), Ulrik Haagerup. Varför är vi journalister så negativa, dundrade han.
Jag satt och nickade igenkännande. Lite skamsen faktiskt. För jag hade ju för inte så länge sedan skrivit en kolumn om hur journalisterna var de verkliga optimisterna. Plötsligt hade jag anledning att ifrågasätta mycket av vad jag så självsäkert hade påstått.
För Haagerup blev den professionella väckarklockan då han för några år sedan kom hem till fru och barn i hopp om en skön kväll med fredagsmys, lite rödvin, god mat och en bra film.
Nyhetsdirektör som han var, skulle i alla fall tv-nyheterna först kollas.
Vad mötte honom och hans familj? Hur beskrevs omvärlden? Vad fick de för vägkost för morgondagen?
Nyheterna den kvällen: ett terrorhot mot Danmark, en lokaltåg som hade spårat ur, ett reportage om farlig cancer, en busstrejk, en våldtäkt, ett politiskt parti i kris, ett reportage om svältande nordkoreaner i tvångsarbete och till sist väderrapporten som utlovade ihållande regn…
Jajamensan, gott folk! Ha en trevlig kväll därute i stugorna! Imorgon kommer mera nyheter!
Visst, allting stämde nog. Men det var ett urval nyheter enligt klassiska (och ganska tröttsamma) kriterier:
- personkonflikter (lätta att porträttera, har ofta ett underhållningsvärde)
- skurkar och lurendrejare (de flesta journalister drömmer om att sätta dit någon)
- offer (det finns alltid någon man kan tycka synd om)
- drama (det finns alltid en naturkatastrof el.dyl. någonstans i världen)
Frågan som Haagerup ställer är huruvida vi som yrkeskår faktiskt bidrar till samhällsbygget och framtidstron genom den negativismen. Är det inte så att vi tvärtom gör folk mindre engagerade i det som borde angå dem? Mindre inspirerade att tillsammans försöka göra världen bättre?
Haagerups recept heter konstruktiva nyheter, något vi här på Yle Nyheter också beslutat att införa som ett nytt element i vår bevakning.
Låt det genast vara sagt: konstruktiva nyheter är inte detsamma som solskenshistorier. Konstruktiva nyheter är inte feelgood-reportage om nyfödda leopardungar på Högholmen.
Men, som Haagerup konstaterar, människor behöver nyheter som visar att världen också är annat än skrämmande, hotfull eller galen. Nyheter som inspirerar, engagerar och ger hopp.
Det handlar inte heller om att blunda för, eller försköna de problem och orättvisor som finns. Däremot nog om att oftare försöka gå vidare från själva problempresentationen.
Frågorna blir då mera inriktade på de tänkbara lösningarna. Var finns de? Vad man kan lära sig av det här? Vad andra har gjort för att tackla samma problem?
Enkelt blir det inte att tänka om. Vi har som samhällets självutnämnda vakthundar lite svårt med den konstruktiva attityden. Ifrågasättandet är liksom en del av vårt professionella dna.
Men försöka ska vi. För världen är åtskilligt mycket bättre än den ni ser i rubrikerna.