Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frysande oppositionella fäller träd

Från 2013
Uppdaterad 03.12.2013 17:48.
Protesterna fortsätter i Ukraina
Bildtext Intensiv stämning i Kiev.

Under natten mellan måndag och tisdag var det inte väldigt många människor ute på gatorna i Kiev. Det blåste väldigt kallt och många valde kanske därför att övernatta inomhus.

Ofog

De som övernattade ute värmde sig vid öppna eldar, en del av veden kom från träd som hade fällts vid huvudgatan Kresjatik. Många var upprörda över skadegörelsen.

Omröstning

Oppositionen vill att parlamentet skall rösta om förtroende för regeringen i dag. Fortfarande är det svårt att veta om det verkligen blir någon omröstning och vilket resultatet i såfall blir.

Presidenten osynlig

President Viktor Janukovytj har hittills hållit låg profil och inte tagit ställning till oppositionens krav och demonstranternas ilska. En del tror att han helt enkelt väntar på att folket ska tröttna och gå hem och låta honom fortsätta att leda landet på sitt sätt.

Splittring

Ukraina är ett delat land, det finns människor som stöder regeringen och andra som vill se den avgå. I huvudstaden Kiev verkar de flesta vara mot den nuvarande regimen, medan det särskilt i landets östra delar finns stöd för landets nuvarande ledning.

Historisk bakgrund

Dagens situation i Ukraina speglar landets historia. De västra delarna av Ukraina hörde för hundra år sedan till kejsardömet Österrike-Ungern, de fanns alltså inom den centraleuropeiska kulturkretsen. De östra delarna av landet var en del av det ryska imperiet.

Under några år i början av 1920-talet var Ukraina självständigt för att sedan bli en del av Sovjetunionen. Landet blev självständigt igen då Sovjetunionen upplöstes. Det betyder att Ukraina som en självständig stat har en väldigt kort historia.

Läs också Kerstin Kronvalls blogg

Kerstin Kronvall på Twitter