Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kranvattnet på Fölisön dåligt - förbudet fortsätter

Från 2013
Foto: Yle/Jonas Blomqvist
Bildtext Kranvattnet på Fölisön får inte användas.
Bild: YLE/Jonas Blomqvist

Kvaliteten på kranvattnet på Fölisön i Helsingfors är fortsättningsvis dålig fastän Helsingfors stad har renat vattenledningarna förra veckan. Därför fortsätter kranvattenförbudet.

Nu får vattnet bara användas till att spola i toaletten.

Staden har tagit laboratorieprov av kranvattnet och informerar om resultatet den 16 december. Fastighetskontoret ger besked direkt då förbudet upphör.

Vattenledningarna på Fölisön är i behov av reparationer. Vattnets kvalitet har försämrats av att användningsgraden har varit låg och vattnet har stått stilla i ledningarna länge. Reparationsarbetet av vattenledningarna har inletts 2012 och för tillfället är 300 meter av den nya huvudledningen färdig. Huvudledningen ska förnyas i sin helhet 2014. Arbetena kostar 400 000 euro.

Föreningen Fölisöns vänner rf. är oroliga över det dåliga vattnet. Varje dag besöker hundratals människor ön och på veckoslutet kan besökarantalet vara över tusen. Fölisöns julstig öppnar den 15 december och i föreningen är man orolig för hur det ska gå om inte vattenkvaliteten har förbättrats tills dess.