Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska ungdomars kunskaper rasar i Pisaundersökning

Från 2013
Uppdaterad 03.12.2013 20:26.
Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Finland har rasat ordentligt neråt på den lista som mäter kunskap i skolorna. Finländska ungdomar har blivit sämre i både matematik, naturvetenskaper och läsning.

Finska och svenska skolor klarade sig ungefär lika bra. I läsning och i naturvetenskap klarade sig finskspråkiga elever fortfarande bättre än de svenskspråkiga - men skillnaden är nu mindre än i tidigare undersökningar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: PISA-resultaten rasade - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finland toppar fortfarande listan för nordiska länder. Svenskspråkiga elever har bättre kunskaper i läsning och naturvetenskaper än elever i andra nordiska länder.

I Finland är variationen elever och skolor emellan är fortfarande rätt liten beträffande kunskaper i matematik.

Flickorna gick nu för första gången om pojkarna.

Finland tolfte i matematik

Pisaresultaten från år 2012 offentliggjordes i dag. Huvudfokus låg den här gången på matematiska kunskaper. Då matematik senast var i brännpunkten för tio år sedan var Finland på andra plats. Nu är Finland tolfte på listan.

Bildtext Medeltalet för matematikpoäng
Bild: Yle

I Pisaundersökningen räknar man ut det nationella medeltalet för 15-åringars kunskaper i ett visst ämne. Medeltalet i matematik har för Finlands del gått ned med 25 poäng under tio år. Det här motsvarar den kunskap man får under ett halvt års undervisning.

Resultatet har rasat mer än i något annat av de 65 länder som är med i undersökningen.

Bildtext Stern: "Tyska elever lika bra i matematik som de finska"
Bild: stern.de / skärmdump

Asiatiska ungdomar bäst i matematik

Bäst i matematik var asiatiska ungdomar från bland annat Shanghai, Singapore, Hongkong, Taiwan och Sydkorea. I Europa ligger Lichtenstein, Schweiz, Nederländerna och Estland före Finland i matematiska kunskaper.

Också sämre i läsning och naturvetenskap

Den internationella Pisaundersökningen mäter 15-åringars kunskaper i matematik, naturvetenskaper och läsning.

Finland har tappat lite också i läsning och naturvetenskaper i den senaste Pisaundersökningen. De finländska eleverna är på sjätte plats i läsning och på femte plats i naturvetenskaper.

I undersökningen år 2009 placerade sig Finland på andra plats i naturvetenskaper, på tredje plats i läsning och på sjätte plats i matematik.

Undervisningsministern bekymrad

Undervisningminister Krista Kiuru kommenterar undersökningen med att undervisningen i grundskolorna borde utvecklas kraftigt.
Kiuru kommer att sammankalla en arbetsgrupp som ska se över undervisningen i grundskolan.

Diskussion om artikeln