Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Besväret mot lyxbygget i Ybbersnäs förkastades

Från 2013
Uppdaterad 03.12.2013 19:39.

Åbo förvaltningsdomstol förkastade besväret som lämnades in mot Airiston Helmis omtvistade villa i Ybbersnäs i Pargas.

Enligt grannen som lämnat in besväret motsvarar villans användningsändamål inte det som står i bygglovet. Huset har åtta sovrum med egna badrum och enligt besväret överensstämmer det här inte med bygglovet för ett bostadshus, utan huset är ämnat för inkvartering.

Långdansen kring villan har pågått länge. År 2011 beviljade miljönämnden i Pargas ett tillstånd för bolaget att ändra rumsindelningen i huset. Meningen var att ändra på användningsändamålet av huset. Det här beslutet upphävdes ändå av Åbo förvaltningsdomstol. Efter det beslöt byggnämnden i Pargas i sin tur att bevilja ett undantagslov för rumsindelningen i huset. Det var det här beslutet som grannen nu besvärade sig över.

Även en annan granne besvärade sig över byggnämndens beslut. Det här besväret behandlades ändå inte av domstolen eftersom personerna inte hade rätt att besvära sig i frågan. Personerna är inte rågrannar till fastigheten.

Domstolen anser att antalet badrum inte betyder att byggnaden används för inkvarteringsverksamhet. Bolaget har meddelat att villan främst används av bolagets anställda, inte turistgrupper.

Åbo förvaltningsdomstol fattade beslutet efter omröstning, rösterna föll fyra mot en.

Grannen som lämnade in besväret har inte ännu beslutat om han ansöker om tillstånd för att få besvära sig till Högsta förvaltningsdomstolen.

Läs också:
Grannar motsätter sig helikopterflyg i Ybbersnäs
Villabygge i Pargas till domstol
Staden har inget att tillägga om bygget i Ybbersnäs