Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Rauhamäki: Finns inte pengar till vård för papperslösa

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 10:47.
Tatu Rauhamäki leder Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Helsingfors.
Bildtext Stadsstyrelseordförande Tatu Rauhamäki (Saml) vill att stadsstyrelsen ska behandla frågan om vården av papperslösa.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Vården av papperslösa i Helsingfors ska behandlas på nytt. Den här gången i stadsstyrelsen. Det blev klart efter att stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki (Saml) i går på måndag beslöt att ta ärendet till stadsstyrelsen, trots att social- och hälsovårdsnämnden förra veckan fattade beslut om att papperslösa ska få akutvård till samma pris som helsingforsare.

– Det var tre orsaker som fick mig att föra frågan till stadsstyrelsen. För det första kommer Institutet för hälsa och välfärd, THL, att i januari komma med rekommendationer om hur hälsovårdstjänsterna ska delas mellan stat och kommun och jag tycker att vi kan vänta på THL:s beslut. För det andra måste kommunerna skära ner i sina uppgifter och för det tredje finns det inte budgeterade medel för det här ändamålet, säger Tatu Rauhamäki till Yle Huvudstadsregionen.

En papperslös är en person som saknar uppehållstillstånd.

Majoriteten antas rösta mot Rauhamäki

Vad akutvård för papperslösa skulle kosta kan Rauhamäki inte uppge.

– Men knappt har bläcket i budgeten för nästa år torkat och så fattar nämnden ett sådant här beslut.

Enligt Rauhamäki måste en högre instans än nämnden fatta ett dylikt beslut. Därför ska stadsstyrelsen nästa veckas måndag ta ställning till frågan.

En majoritet i stadsstyrelsen är ändå för att ge akutvård till papperslösa. I social- och hälsovårdsnämnden röstade De grönas, SDP:s, SFP:s och Vänsterförbundets ledamöter för de papperslösas vård. Samlingspartiets, Sannfinländarnas och Centerns ledamöter motsatte sig.

SDP:s gruppordförande Osku Pajamäki säger att partiet alltid kommer att rösta för att alla ska få vård.

– Det är helt klart. Alla sjuka ska få vård. Om Samlingspartiet inte har pengar, "I'm so sorry", säger Pajamäki till Yle Huvudstadsregionen.

De grönas stadsstyrelseledamot Hannu Oskala kommenterar frågan på Facebook.

– Det handlar om medmänsklighet och mänskliga rättigheter. Kostnaderna är omkring en promille av stadens kostnader för social- och hälsovården, skriver Oskala.

Läs också:
Papperslösa får billigare akutvård
Lääkärilehti: Baby nekades vård