Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Ungdomars fritid- stressigt värre

Från 2013
Bild: YLE

Ungdomar har ofta många kvällsaktiviteter och läsordningen i skolan är ofta full med olika kurser. Läxorna radar sig och man vet att kvällen är fullspäckad med hobbyer. Hur hinner dagens ungdomar med allting?

Många skolelever har nuförtiden ett mycket fullspäckat dagsschema. Detta kan naturligtvis ses som en väldigt god sak men det finns också sämre delar med det. Flera gymnasister har fulla perioder och får till och med inte alla kurser de vill ha att rymmas med i sitt schema. Också efter att skolan slutar har många elever olika hobbyer och hinner kanske inte spendera så mycket tid åt hemläxorna som man egentligen behöver.

Ungdomar i allmänhet är mycket aktiva inom många olika sorters intressen. Utbudet av hobbyer och olika kvällskurser i Närpes tycker jag är häpnadsväckande stort. Detta leder till att ungdomar till och med inte kan välja, utan tar sig an många olika hobbyer. Då kan nästan alla kvällar i veckan bli upptagna.

Emma Sand som studerar i Närpes gymnasium på årskurs ett, har ett mycket fullspäckat schema och hon har många olika kurser som hon skall läsa. Hon berättar även att hon knappt har några håltimmar alls. Hon tillbringar mycket tid i stallet hos sin skötehäst Petski och tar hopplektioner på ett annat stall. Hon har ridit i elva år och det är intresset som står henne närmast hjärtat. Hon spelar även xylofon och bells i Närpes Skolmusikkår. Alla hennes hobbyer tar upp ungefär alla kvällar i veckan. Emma tycker att det ibland kan bli lite stressigt med att hinna med läxorna, men menar att man blir effektivare när man vet att läxorna skall vara gjorda innan man åker iväg på sitt kvällsprogram. Hon tycker att det är bra att ha många intressen.

Fritidsaktiviteter är nyttiga för ungdomar, man utvecklas socialt, fysiskt och psykiskt. Hobbyer gör också att man inte spenderar tid för onödiga saker, utan koncentrerar sig på läxorna för att hinna med hobbyerna. De sämre sakerna med att ha många fritidsaktiviteter är att stressfaktorn ibland stiger och man inte hinner med allting som man vill hinna med.

Ida Komsi
Närpes gymnasium

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola.