Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svenskfinlands julotta firas redan den 3 december

Från 2013
Uppdaterad 03.12.2013 12:21.
Pär Lidén och Bengt Klemets
Bildtext Bengt Klemets rättar till Pär Lidéns alba
Bild: Yle/Roger Källman

I Sundom kyrka i Vasa är julstämningen redan på topp. Årets TV-julotta spelas nämligen in där på tisdag kväll.

Yle Fem har redan i tre år spelat in TV-gudstjänster på förhand. Idén är hämtad från SVT, som bandar så gott som alla gudstjänster. Bengt Klemets, som är regissör och producent för inspelningen, säger att alla vinner på arrangemanget.

- För församlingen betyder det att vi kan ha med barnkören - det hade inte gått att få med dem klockan sju på juldagsmorgonen. TV-teamet får fira en riktig jul (hemma med familjen) för första gången och vi kan putsa bort alla körförflyttningar så att tittarna inte behöver se och vänta på att skolkören går ner och Sundomkören går upp.

Om man tänker krasst ekonomiskt så kostar det bara hälften så mycket att producera julottan på förhand än att sända den direkt på en röd kalenderdag. Även om gudstjänsten spelas in redan den tredje december så är det ändå inte fråga om någon halvmesyr.

Julotta i Sundom kyrka

Programmet är inte längre tillgängligt

- Här fejkas ingenting, utan vi firar årets julotta för TV-tittarna just i kväll, säger Klemets.

Det finns heller inget sånt som en "äkta" TV-gudstjänst, säger Klemets. Då man rullar in kameror och strålkastare i kyrkan så är det på det viset inte äkta för församlingen.

- Det är fråga om Svenskfinlands julotta som vi firar här, då tycker jag att TV-tittarnas upplevelse än min, som sitter i kyrkan just då, säger Klemets.

Juldagsstämning

Pär Lidén är nytillträdd som präst i Sundom. Nu ska han dessutom framträda i TV inför hela Svenskfinland.

- Det ska bli roligt, bland annat ska jag läsa julevangeliet, säger Lidén som nog är lite nervös inför inspelningen.

Hur ska då gudstjänstdeltagarna komma i julottestämning inför inspelningen? Blir det någon form av "pep talk"?

- Det som misslyckades i mina planer var att vi inte har tre centimeter snö - det hade jag beställt - men annars så sjunger vi en psalm så är stämningen där, säger Klemets.

I fredags spelades en annan TV-gudstjänst in i Österbotten. Det var i Kronoby kyrka som annandagens musikgudstjänst spelades in. Kyrkan var smockfull under både eftermiddagens genrep och kvällens inspelning.

- Det var första gången jag upplevt något sådant, säger Bengt Klemets.

De som vill delta i måndagens julotta bör vara på plats klockan 18:30. Pär Lidén tror nog att Sundomborna söker sig till kyrkan.

- Nog tror - eller hoppas - jag att de vill komma hit, säger han.