Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Permitteringar väcker debatt

Från 2013
Uppdaterad 03.12.2013 13:11.
Bildtext Anne-Marie Viinamäki (Saml.) anser att man kunde ha väntat med beslutet om permitteringar.
Bild: Yle(Lena Linderborg

Vasa stadsstyrelses beslut att stadens anställda kan permitteras nästa år väckte en hel del diskussion. Samlingspartisten Anne-Marie Viinamäki var en av två ledamöter som anmälde avvikande åsikt. Enligt Viinamäki borde man ha väntat med beslutet tills nästa år, men enligt stadsdirektör Tomas Häyry skulle man då förlora värdefull tid.

- Jag kan inte känna mig nöjd med det här beslutet, Vasa är ingen kriskommun och vi kunde gott ha väntat tills vi ser hur stadens ekonomi år 2013 faller ut innan vi besluter att ta till permitteringar, säger Anne-Marie Viinamäki (Saml.).

Viinamäkis förslag att vänta tills nästa år innan man besluter om eventuella permitteringar fick inte stöd från någon annan ledamot i styrelsen. Istället gick styrelsen på stadsdirektör Tomas Häyrys linje.

- Nu ska vi komma ihåg att det här inte nödvändigtvis innebär att det faktiskt blir permitteringar nästa år, just nu jobbar stadens olika sektorer hårt på att spara och effektivera så vi vet säkert först i början av nästa år hur det ser ut, säger Tomas Häyry.

Enligt stadsdirektören hade det ändå inte varit klokt att vänta med beslutet tills nästa år, för då hade man förlorat värdefull tid.

- Isåfall hade vi varit tvungna att ta om hela processen med samarbetsförhandlingar på nytt och med de lagar och regler som gäller kring dem hade vi inte kunnat inleda permitteringarna före i juni tidigast och haft bara ett halvt år på oss att genomföra permitteringarna så vettigt som möjligt, nu har vi istället nästan hela året på oss om det visar sig att ekonomin kräver permitteringar, säger Häyry.

Högt pris

Men Anne-Marie Viinamäki tycker annorlunda. Enligt henne ska kalenderfrågan vägas mot den service som kommuninvånarna har rätt till.

Tehy kommenterar beslut om permitteringar i Vasa

Programmet är inte längre tillgängligt

- Visst kan en lärare permitteras i 14 dagar, men hur har skoleleverna det då? Jag tror att priset vi betalar för permitteringarna, om de blir av, är rätt högt, säger Viinamäki.

Viinamäki ställer sig även frågande till hur man har prioriterat bland olika personalgrupper när man gjort upp listan på vem som kan permitteras och för hur lång tid. Enligt stadsstyrelsens beslut kan merparten av stadens anställda permitteras i 14 dagar, men till det finns en lång rad undantag framför allt inom hälso- och socialvården.

- Det är klart att vi inte kan permittera folk på räddningsverket och anställda i en del andra nyckelpositioner, men i övrigt tycker jag att det är mycket svårt att göra upp en lista av den här typen. Vem kan permitteras i 14 dagar och vem ska klara sig med exempelvis bara två eller fyra, frågar Viinamäki.

Tehy hoppas att det inte blir permitteringar

På vårdfacket Tehy är huvudförtroendeman Minna Leppäkorpi inne på samma linje som Viinamäki.

- Vi har hela tiden tänkt att det inte ska blir några permitteringar nästa år. I slutet av januari ser vi hur mycket pengar vi har. Efter det ser vi hur det blir, säger Minna Leppäkorpi.

Olika enheter drabbas på olika sätt, enligt förslaget. Till exempel barnskyddet, tekniska sektorn och matservicen permitteras högst tio dagar. Andra enheter bara två. Sektorerna ska själva göra en plan över hur permitteringarna verkställs och hur servicen ordnas under tiden. Leppäkorpi tror att det blir svårt.

- Tänk på alla insitutioner som har öppet dygnet runt hela veckan. Alla behöver matservice. Vem ska bli permitterad av dem? Jag vet inte hur det är möjligt. Vi skulle vilja hitta andra sätt att spara, inte genom permitteringar, säger Leppäkorpi, men preciserar inte hur.

Helt utanför permitteringshotet står de arbetstagare har meddelat att de tar nio dagar oavlönad tjänstledighet och de som byter ut semesterpenningen mot ledig tid. De som arbetar med jourer permitteras inte heller.

Minna Leppäkorpi, förtroendeman på vårdfacket Tehy
Bildtext Minna Leppäkorpi från Tehy var gäst i God morgon Österbotten på tisdag
Bild: YLE/Sara Bergström

- Bara några fack ger lov till att ta ut semesterpenningen i ledig tid. Det ska vara frivilligt. Om jag tar ut semesterpenningen i ledigt är jag borta 53 dagar från arbetet, men vi får inga vikarier för det, inte heller för oavlönad tjänstledighet, säger Leppäkorpi.

Förutom genom permitteringar ska staden spara genom mindre övertidsarbete, färre resor och mindre utbildning för personsalen.

- Vi har ganska bra videomöjligheter i stadshuset. Man behöver inte åka till Helsingfors för några timmars möte. Där kan man spara, säger Leppäkorpi.