Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den blekaste Brittan i världen

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 10:06.

.

Med låtskrivare och producenter som will.i.am, David Guetta, Sebastian Ingrosso, Nicky Romero, Sia etc. så borde ju nya skivan ’Britney Jean’ till pappers vara Britney Spears bästa album, ligga riktigt bra i tiden och vara en av de stora musikhändelserna som i framtiden kommer att symbolisera musikåret 2013. Tyvärr så är den mer som en uppförsbacke som aldrig tar slut.

Skulle Håkan Hellström skriva en låt om den här skivan skulle den heta ’Den Blekaste Brittan i Världen’! Med det sagt, så stordiggar jag mycket av det som hon gjort under sin karriär. De 3 senaste skivorna t.ex., ’Femme Fatal’, ’Circus’ och ’Blackout’ bjöd på riktigt starka låtar (’Gimme More’, ’Piece of Me’, ’Radar’, ’Womanizer’, ’If U Seek Amy’, ’Til The World Ends’, ’I Wanna Go’ etc.) bjöd på låtar som varje gång fick mig att tycka att ”fan vad hon gör bra grejjer den där Brittan”. Låtar som var en drivkraft inom popmusiken och som borde ha gjort andra artister avundsjuka. Den här gången så har Britney istället hamnat på efterkälken…

Låtarna:

1: Alien

Då Lady Gaga lyckades förtrolla mig med de 3 första låtarna på sitt album(mitt inlägg om Lady Gagas senaste skiva) så blir det nog en total motsatt reaktion av Britneys första albumspår; Alien. Enda förklaringen till att börja en skiva med den här låten skulle kunna vara att skivbolaget i inte räknar med att sälja ett enda exemplar pga ”ingen ju längre lyssnar på ett album från början till slut”. Så varför då spela in låten undrar jag?

2: Work Bitch

T.o.m. första singeln ’Work Bitch’ som ju ändå hade ett uns av attityd känns blek i.o.m. den ton som första låten satt. Nu krävs det en ordentlig överraskning som lyfter allt till en ny nivå.

3: Perfume

Men… istället för ett klimax så är det dags för lugna ’Perfume’. Var är attiyden Britney? Kunde lika bra vara Jessica Simpson som sjöng den här låten, och jag sku vara precis lika imponerad. Ändå har den nog nånting i refrängen som kunde bli bra, men… tja. Nu blir det mest som en reklamlåt för Britneys eget sortiment av parfymer.

4: It Should Be Easy ft. will.i.am

In på banan med will.i.am, en av 2000-talets bästa och mest framgånsrika låtskrivare. För ett år sedan släpptes låten ’Scream & Shout’ från will.i.am albumet #willpower, ett samarbetet med väldigt bra drive där will.i.am lyckades få fram en lite annorlunda sida av Brittan. Inte svårt att räkna ut vem som fick ta den bättre låten till sitt album, för ’it should be easy’ har nog inget att hämta i jämförelse. Ladidii ladidaa indeed.

5:Tik Tik Boom ft. T.I.

Jo jag vet, jag ska inte jämföra med Lady Gaga. Men… låten som T.I. gör tillsammans med Gaga på ’Artpop’ var en av mina favoriter. Den här gången uteblev nog all magi. En av skivans allra tröttaste låtar.

6: Body Ache

Låten börjar bra, nu kommer kanske lyftet? Eller? I ’Body Ache’ finns nånting som lite påminner om det som var det fina med många av hennes låtar på de senaste skivorna, tyvärr just bara som en liten blek påminnelse om att allt var bättre förr istället för att i förfinad form skapa nånting helt nytt och fantastiskt. Låten faller alltså inte bara pladask utan det blir nog ett redigt ”magaplaisk”.

7: Til It’s Gone

Efter typ 5:te genomlyssning börjar den här ge med sig lite. Antagligen slutet av versen som hon stulit av sig själv och låten ’i wanna go’.

8: Passenger

Totalt in genom ena örat och ut genom det andra. Problemet är kanske just att Britney är en medpassagerare till låtskrivarna & producenterna som plockar fram de här låtarna. Jag tror det skulle vara dags att läman will.i.am & David Guetta bakom sig och hoppa på ett helt annat tåg istället.

9: Chillin’ With You ft. Jamie Lynn

Det intressantaste i den här låten är hur mycket mer mogen rösten1 0 år yngre lillasyster Jamie Lynn har. Britney som annars på skivan låter lite äldre än tidigare blir riktigt gnällig här.

10: Don’t Cry

Äntligen dags för den sista låten! Fast nu då samma melodier och tonkombinationer upprepas för jag vet inte hur mångte gången så hjäper det inte ens att Britney själv sjunger att hon inte vill att jag ska gråta. Helt för sent för det budskapet…

Så vad blir vi då kvar med i handen?

En lukt av riktigt gammalt skrivbordslådematerial. I praktiken EDM som smakar blaah, varvat med nånting som kunde vara riktigt dåliga Lady Gaga-låtar. Istället för att vara den som är med och lyfter upp en ny genre till ett stort mainstreamfenomen så är hon popmusikmässigt helt för sent ute och total på efterkälken. På riktigt, den här skivan har egentligen inte en enda riktigt bra låt! För den saknar bra melodier, catchighet och sing-along-faktor till den grad att jag inte ens lyckas höra potentialen som skivan eventuellt kunde ha. Nu är jag inte så säker ens på den saken… Vilket är intressant med tanke på vilka stjärnor som skrivit & producerat låtarna.

Därmed blir ’Britney Jean” sist och slutligen en ganska bra symbol för ett av fenomenen från musikåret 2013 – stora kvinnliga stjärnor som ger ut dåliga albumhelheter. Varken Katy Perrys, Miley Cyrus eller Lady Gagas skivor når upp till den nivå som de borde med allt för mycket utfyllnad mellan hittarna. Ja för Brittan (och nästan lite för Lady Gaga) saknas till och med de stora hittarna, medan Katy Perry och Miley gjort några av årets allra största låtar.

Skivans tre bästa:
'Perfume'
Hur det nu är möjligt att ’Perfume’ sen också är skivans bästa låt förblir ett mysterium, men så är det. Åtminståne har den nån form av melodi att ta fasta på i refrängen.

'Til I’ts Gone'
En av låtarna som sakta, sakta, kanske lite öppnar upp sig ju fler gånger jag lyssnar igenom skivan. Men kommer nog aldrig att bli en av mina Britney favoriter

'Work Bitch'
Den här låten har nog i alla fall ett försök till nånting lite annorlunda, men som ändå blir ljusår ifrån hennes bästa låtar

Musikchefen