Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jakten på värmeljusskal har börjat

Från 2013
Färgglada värmeljus.
Bildtext Kasta inte bort värmeljusskalen

Elever från både lågstadier och högstadier runtom i Finland är med i tävlingen där skolklasser skall försöka samla in så många värmeljusskal av metall som möjligt. Sammanlagt deltar 15 000 elever i hela landet. På Östra Nylands Avfallsservice Ab:s område deltar 1590 elever från Askola, Borgnäs, Borgå, Lovisa och Sibbo.

Nu har anmälningstiden gått ut och 82 klasser från regionen har börjat samla in värmeljusskal. Det förbrukar mycket med energi att bryta ner aluminium berättar Sabina Lindström som är kundrådgivare på Östra Nylands Avfallsservice.

Meningen med tävlingen är inte att vi skall öka på konsumtionen av värmeljus utan att vi skall fundera på vad man gör med skalen efter att ljusen brunnit slut. Man vill uppmuntra eleverna att hitta på nya sätt att använda skalen och aluminiumet till.

Man vill också upplysa oss om återvinningen – ta värmeljusskalen till vara istället för att sätta dem i blandavfallet. De är värdefulla som råmaterial. Eleverna jagar skal ända fram till slutet av januari och vinnarna belönas med 500 euro. Vinnare är den klass som samlar in flest värmeljusskal per elev.