Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Trafikverket kan sänka på kriterierna för isbrytarbygget

Från 2013
Bild: Yle

Trafikverket överväger att rucka på upphandlingskriterierna för den nya isbrytaren.

Det här kan betyda att Trafikverket sänker kraven som ställs på varven. Det här kan exempelvis gälla kraven på varvens kreditvärdighet eller betaltiden för fartygsbygget. En ny anbudstävling ska startas inom kort.

Trafikverket har bråttom med beställningen, eftersom man kan gå miste om ett EU-stöd på 24 miljoner euro. Stödet betalas om fartyget blir färdigt senast i slutet av år 2015. Ett beslut måste alltså fattas i januari.

Två varv tävlade om beställningen, Helsingforsvarvet Arctech Helsinki Shipyard och STX-varvet i Åbo. Förra veckan blev det klart att Helsingforsvarvet vann tävlingen, eftersom Åbovarvet inte kunde garantera att staten får de betalda pengarna tillbaka om projektet går i stöpet.

Trafikverket upphävde ändå beslutet eftersom det visade sig att den garantiförbindelse, som Helsingforsvarvet fått av banken, inte var bindande.

Enligt enhetschef Jarkko Toivola vid Trafikverket är det också möjligt att isbrytaren byggs utomlands om de inhemska varven inte uppfyller kriterierna.

Trafikverket upphäver isbrytarbeslutet