Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Baby på väg - på vägen

Från 2013
Uppdaterad 04.12.2013 10:32.
Lilla Max föddes i en ambulans
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Radiohuset: Baby på väg-på vägen

Programmet är inte längre tillgängligt

Antalet förlossningar som sker på landsvägen i en bil eller ambulans har ökat de senaste åren. I samma takt har antalet förlossningsavdelningar lagts ner. Är det en slump eller ett resultat av att avstånden till närmaste BB har ökat?

Alexandra och Macke Ekholm i Tenala fick sitt tredje barn den 19 augusti i år (2013). Sonen Max finns inte ännu med i den statistik som professor Mika Gissler på Institutet för hälsa och välfärd, THL, håller ett vakande öga på. Gissler för ett register över alla förlossningar i Finland. Registret sträcker sig från 1991 till 2012 och visar att allt fler barn föds på landsvägen eller hemma - oplanerat.

1992 föddes 36 barn på vägen till BB, tio år senare hade antalet vuxit till 46 och ifjol, det vill säga 2012, föddes 63 barn i en personbil eller ambulans. Rekordet hittills var 2011 då 70 barn föddes på vägen mellan hemmet och sjukhuset.

Max Ekholm, drygt 3 månader gammal, såg dagens ljus i en ambulans. Det var inte riktigt meningen. Hans två äldre syskon föddes på numera nedlagda Ekenäs BB. Den här gången var förlossningen planerad till Lojo, knappt 50 kilometer längre bort, men så ville inte Max.

Alexandra och Macke Ekholm med minstingen Max, som föddes i en ambulans
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

- Jag var livrädd för att falla ner från britsen, säger Alexandra Ekholm om sin ambulansfärd. Trots att ambulansmännen körde i cirka 140 km/h föddes Max en god bit ifrån sjukhuset.

Alexandras man Macke fick åka med i ambulansen, han satt framme i bilen tillsammans med föraren. Situationen var frustrerande för Macke som varit aktivt med i de två tidigare förlossningarna.

- Jag kunde bara se och höra Alexandras skrik och senare babyns skrik.

Macke kommer alltid att minnas var han hörde barnets skrik och kunde konstatera att pojken var född. Det var i närheten av en bensinmack i Virkby. Han berättar att hela händelsen var chockartad. Väl framme i Lojo var Macke knäsvag och det tog flera timmar innan chocken släppte.

För ambulanspersonalen är en förlossning inne i bilen en stor utmaning. Daniela Juolahti är första vårdare på ambulans och när hon var ung och nyutexaminerad råkade hon ut för en landsvägsförlossning.

Bild: YLE/ Tiina Grönroos

- Det finns ingen rutin och ingen beredskap, säger Daniela. Man kan vara 20 år ute på fältet utan att råka ut för en förlossning. Också i det här fallet slutade allt väl.

Professor Mika Gissler, som jobbar på institutet för hälsa och välfärd och har hand om registret över alla barn som föds i Finland skrev för en tid sedan i sin blogg att man kan se ett klart samband mellan färre antal förlossningssjukhus och ökat antal oplanerade förlossningar utanför sjukhusväggarna.

Trots det fortsätter man stänga förlossningsavdelningar runtom i landet. I december stänger förlossningsavdelningen i Vammala, nästa sommar i Jakobstad. Salo BB fick tilläggstid några år, men den nya jourförordningen som kräver jour dygnet runt, bland annat för eventuella kejsarsnitt hotar stänga flera små BB-avdelningar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln