Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rockklassiker, lågmält och julmusik på dialekt

Från 2013
Uppdaterad 04.12.2013 10:11.
Heartbeat Band
Bildtext Heartbeat Band
Bild: Frank Unger

The Jokers spelar rockklassiker, Heartbeat Band gör avskalad och lågmäld musik medan Isa Lindgren-Backman med Mika Mylläri sjunger julsång på "grundsprååtsi", alltså Karlebydialekt.

The Jokers har Sandsund som hemort för där finns övningslokalen. Gitarristen Kim Vikman berättar att det började med att han och sångaren Esko Karvinen jammade lite och så kände Karvinen trummisen Mikael Granqvist som kände basisten Arto Pellinen.

Det är rockklassiker som finns på repertoaren, skivan med fem låtar inleds med CCR-låten Fortunate son.

- Men vi spelar också en hel del Hurriganes och låtar på finska, som till exempel Kesäduuni blues som också finns på skivan.

Kim Vikman har haft spelledigt från Wentus Blues Band ett bra tag nu medan Mikael Granqvist spelade hårdrock med en tidig upplaga av Stormwing.

- Men sen kom brudarna och bilarna emellan, skrattar han.

Själafrid med långsamma låtar

Hands that built är en låt som har börjat spelas en hel del på både Vega och X3M, och i januari ska Heartbeat Band spela live i P4 i Sverige.

- Det är roligt att den har fått så god respons, det ger mera energi och bränsle för att jobba vidare, säger låtskrivaren och sångaren Marcus Granfors.

Avskalade låtar med vackra melodier är det som Heartbeat Band vill stå för. Alla medlemmarna sysslar med musik på annat håll också så det här är lite av ett andningshål.

Övriga medlemmar är Felicia Eriksson, Petter Näse, Tuukka Aitoaho och Eero Paalanen.

Jullåt på dialekt

Isa Lindgren-Backman och Mika Mylläri är båda hemma från Karleby och har skrivit en del låtar tillsammans. Inför Wasa Teaters julkonsert kom idén att göra en jullåt och göra den på grundsprååtsi, Karlebydialekten.
Vi fönstre har text av Isa och musik av Mika, som är yrkesmusiker verksam i Helsingfors. Låten spelades in i hans studio där.

Programmet är inte längre tillgängligt
02.12.13 Österbottnisk musik - Jokers, Heartbeat band, Isa & Mika - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Vi kommer helt klart att jobba vidare och hoppas kunna göra flera låtar på dialekt framöver, säger Isa.