Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Samariahemmet vill ha rum för fler

Från 2013
Uppdaterad 04.12.2013 06:03.
Bildtext Samariahemmet ligger vid Skarpensvägen i Borgå.
Bild: Yle/Hanna Othman

Borgå kyrkliga samfällighet har förlängt den kristna organisationen Samarias hyreskontrakt med 30 år. Det betyder att verksamheten kan fortsätta i många fler år om ännu Domkapitlet i Helsingfors också går med på förslaget.

Vetskapen om att serviceboendeenhet får bli kvar på Skarpensvägen i Stadshagen har fått Samaria och styrelseordförande Kenneth Grönroos att hoppfullt blicka framåt. För stunden har organisationen också ett hem i Veckjärvi i Borgå, Betlehem. Det är kostsamt att ha verksamheten spridd på två ställen, dessutom är Betlehem i behov av renovering. Om man kan bygga till vid Samariahemmet kunde man flytta alla män under samma tak.

Ett förslag är också att Betlehem skulle bli ett hem endast för kvinnor och familjer. Den här klientkretsen växer hela tiden, och det finns ett behov för flera kvinnoplatser i hela huvudstadsregionen.

Ritva Haasanen är ansvarsperson och hälsovårdare på Samaria-hemmet. Hon säger att en utvidgning verkligen är välkommen. Nyare mera ändamålsenliga utrymmen behövs.

Alla fjorton platser på Samaria-hemmet är just nu upptagna, och Haasanen säger att flera står i kön. Hon berättar också att männen som bor på Samariahemmet i Stadshagen ser fram emot en nybyggnad. Hon är ändå orolig för att grannarna ska överklaga planerna eftersom det betyder att fler personer som lidit av långvarig utslagning och missbrukarproblem ska flytta in.

Samariahemmet har fungerat på Skarpensvägen sedan 1990-talet.