Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Branden i Billnäs utreds

Från 2013
Uppdaterad 04.12.2013 20:24.
Många skrivbord i en öppen sal. Vid skrivborden sitter personal med hörlurar och mikrofoner.
Bildtext Om adressen är bristfällig skickas det första larmet ut till de enheter som nödcentralen uppskattar att ligger närmast olyckan.
Bild: Nödcentralsverket

Branden i Billnäs som i helgen krävde ett dödsoffer, kommer att utredas.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Nödcentralen, Polisen och Räddningsverket vill utreda varför inte Billnäs frivilliga brandkår (FBK) larmades, trots att det alltid är den närmaste räddningsenheten som skall få larmet. En möjlig orsak kan vara att adressen till en början var oklar.

Enligt räddningsverkets alarmsystem larmas alltid den ordinarie brandkåren och den närmaste FBK-enheten vid brand i en byggnad. Men så gick det inte till vid helgens brand i ett höghus i Billnäs.

Casper Alm, kårchef för Billnäs FBK, har nu bett Västra Nylands räddningsverk att utreda varför de inte kallades till platsen.

- Vi är förvånade att vi inte fick larmet, säger Alm.

Frivilliga brandkåren i Billnäs har sin brandstation bara 800 meter från själva brandplatsen. Dessutom har brandkåren rökdykarkompetens.

Vid Västra Nylands räddningsverk vill man nu gå igenom alarmrapporterna, för att få klarhet i varför inte Billnäs frivilliga brandkår larmades till olycksplatsen.

Adressen kanske oklar

Brandchef Stig Granström vill inte spekulera i var det gick fel. En möjlig orsak kan vara att adressen till en början var oklar.

- Vi är helt beroende av de adressuppgifter nödcentralen får, säger han.

Om adressen är bristfällig skickas det första larmet ut till de enheter som nödcentralen uppskattar att ligger närmast olyckan.

Västra Nylands räddningsverk vill därför påminna om hur viktigt det är att uppge en exakt gatuadress vid en olycka.

Läs också:
En död i brand i Billnäs

Diskussion om artikeln