Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Cupcakes med topping

Från 2013
Uppdaterad 02.12.2014 13:19.
Pauls två söta och salta cupcakes
Bildtext Pauls två söta och salta cupcakes
Bild: YLE/Strömsö

Det finns cupcakes i alla möjliga tänkbara smaker och färger. För oss nordbor så är de väl lite som en muffin med glasyr på. Pauls två koppkakor passar perfekt till glögg och ger julen en liten extra krydda.

Cupcakes med topping

Mängd: 12 personer

Tillagningstid: 65 min, varav förberedelser 45 min

Ingredienser

  • 100 gram (g) smör - (cupcake)
  • 275 gram (g) socker - (cupcake)
  • 80 gram (g) ljus sirap - (cupcake)
  • 2 st ägg - (cupcake)
  • 350 gram (g) vetemjöl - (cupcake)
  • 15 gram (g) bakpulver - (cupcake)
  • 7 gram (g) mald kanel - (cupcake)
  • 3 gram (g) mald ingefära - (cupcake)
  • 5 gram (g) mald nejlika - (cupcake)
  • 250 gram (g) mjölk - (cupcake)
  • 100 gram (g) mögelost - (topping 1)
  • 50 gram (g) färskost philadelphia - (topping 1)
  • 1 bunt gröna vindruvor - (topping 1)
  • 1 bunt citronmeliss - (topping 1)
  • 3 deciliter (dl) avhängd gräddfil - (topping 2)
  • 150 gram (g) strösocker - (topping 2)
  • 50 gram (g) vatten - (topping 2)
  • 75 gram (g) äggvita - (topping 2)
  • 0.5 deciliter (dl) pecannöt - (topping 2)

Instruktioner

Det sägs att allt är större i Amerika. Cupcakes eller koppkakor är också större i Amerika, inte till det yttre, men i popularitet. Där finns cupcakes i alla möjliga tänkbara smaker och färger. För oss nordbor så är det väl lite som en muffin med glasyr på. De här koppkakorna passar perfekt till glögg och ger julen en liten extra krydda.

Koppkaka med mögelost och vindruvor
Bild: YLE/Strömsö

Cupckaes (koppkakor):
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt bakpulver, kanel, nejlika, ingefära, sirap och mjölk. Vänd in vetemjöl och avsluta med smöret.
Häll upp i små muffinsformar eller större ischokladformar. Grädda på 175 C tills fasta, men saftiga (testa med en tandpetare). Grädda i ca 10-15 minuter.

Koppkaka med karamell och pecannötter
Bild: YLE/Strömsö

Topping 1.
Vispa ädelost med färskost och spritsa på cupcaken toppa med halv liten vindruva och citronmellis.

Topping 2.
Koka vatten och socker till mörk karamell. Släck med 1 dl kallt vatten och koka upp igen till 115 C. Börja vispa äggvita och låt karamellen koka tills 124 C. Tillsätt karamellen till äggvitan i en tunn stråle. Vispa tills blandningen är kall.
Toppa cupcaken med gräddfil (en liten klick). Spritsa karamellmaräng runt och över. Toppa med pecannöt och eventuellt lite spritsad choklad.

Mer om ämnet på Yle Arenan