Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europa utanför Europa

Från 2013
Uppdaterad 11.12.2013 13:32.
Bild: YLE/Pekka Palmgren

Det är hett - kring 40 grader celcius i skuggan. Här säljs exotiska frukter och radion spelar karibiska rytmer. Pepparn växer här. I ett café vid torget serveras franskt kaffe med croissant. Det är euron som gäller. Alla talar franska. Det som diskuteras är det kommande Europaparlamentsvalet .Vi befinner oss nära ekvatorn i Cayenne, Franska Guyana.

Europa har ett mörkt förflutet som kolonialvälde. Slavhandeln och den hänsynslösa exploateringen av naturresurserna i det som idag är tredje världen hör också till vår europeiska identitet. För mig känns det märkligt att de som jag träffar i Franska Guyana så självklart säger sig vara fransmän och fransyskor. Men så är det. Europa har gräns med Brasilien och Surinam. Franska Guyana är ett franskt departement precis som Bouches-du-Rhône vid Rehnflodens mynning eller Hauts-de-Seine som innefattar västra delarna av Paris. Franska Guyana exporterar fiskprodukter och det finns guld att utvinna. Handeln går inrikes det vill säga till Frankrike.

Bildtext Pierre-Olivier Jay
Bild: YLE/Pekka Palmgren

Pierre-Olivier Jay jobbar som journalist vid tidskriften Une Saison en Guyane. Han säger att fransmännen ofta glömmer bort Guyana. - Man räknas liksom inte, säger han.

Regionens problem är att det inte finns lyxiga hotell och restauranger vid stränder och azurblått hav. Vattnet är istället brunaktigt och infrastrukturen för turister är underutvecklad. Priserna är däremot franska.

- Det är svårt att få hit turism, men samtidigt finns inte något annat heller, säger Pierre-Olivier Jay.

Ändå trivs han fantastiskt bra. Det är tio år sedan han flyttade hit från Lyon. - Naturen och människorna, förklarar han,

- Här finns någonting äkta som man har förlorat i restan av den industrialiserade världen.