Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jens Mattfolk och Jari Rantanen tränar EIF

Från 2013
Uppdaterad 04.12.2013 19:39.
Jari Rantanen och Jens Mattfolk tränar Ekenäs IF:s fotbollslag 2014.
Bildtext Jari "Jallu" Rantanen delar tränaransvaret med Jens Mattfolk.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Ekenäs IF:s fotbollslag tränas nästa år av duon Jens Mattfolk och Jari "Jallu" Rantanen.

Jens Mattfolk har tillsammans med Sampsa Timoska tränat laget sedan amerikanaren Mike Keeney efter meningsskiljaktigheter lämnade EIF.

Peter Haglund som är manager för Ekenäs IF:s herrlag i division 2 säger att klubben fick nys om Rantanen via lagledaren Ville Orasmaas kontakter.

- Vi tror att han (Rantanen) kan hjälpa oss att utveckla våra unga spelare och att föra såväl första laget som Akademilaget framåt, säger Haglund.
Första laget spelar alltså i division 2, EIF/akademi i division 3.

Tränarparet Mattfolk – Rantanen har ingen rangordning sinsemellan.

- Det är väl lite gammalmodigt att tala om första tränare och andre tränare, säger Haglund.

Meningen är att båda skall vara fullt sysselsatta med de båda herrlagen som EIF har.

Research gav gott betyg för klubben

Jallu Rantanen spelat och tränat i många klubbar, så det kan kanske kännas litet underligt att han väljer en landsortsklubb i division 2. Rantanen själv säger att han fattade beslutet att komma till EIF efter att noga ha övervägt saken och efter en del research.

- Jag har hört goda saker om EIF och jag frågade också 6-7 spelare och tränare som varit här och alla berömde föreningen, säger Jari Rantanen.

Förra säsongen tränade han Helsingforslaget Käpylän Pallos B-juniorlag. Laget vann FM-silver. Rantanen ville komma till en klubb med hög målsättning.

- Inte kommer jag hit för att leka utan jag är här för att nå framgång. Jag tycker avancemang är det enda vi skall snacka om, säger Rantanen.

Han tillägger att han nog som tränare vill gå framåt och nå framgång.

Mattfolks fortsättning klar

Jens Mattfolk som sängen 2013 tillsammans med spelaren Sampsa Timoska ansvarade för tränandet, säger att det för honom var klart att han skulle forträtta som tränare för EIF. Men en förutsättning för honom var ändå att få en tränare och inte en spelande tränare som tränarpar.

- Visst är en spelande tränare oftast med på träningarna, men då är han nästan alltid i rollen som spelare, säger Mattfolk.

Han tror att Rantanen kommer att ha mycket att ge åt laget.

- Visst har han säkert det. Och jag kan lära mig mycket av honom. Jag har ju sagt att alla tränare jag själv har haft har lärt mig något och det kommer säkert ”Jallu också att göra, säger Mattfolk.

Att Mattfolk spelat som back och Rantanen som anfallare kan ge en bra grund för den taktik laget kommer att spela med.

- Visst måste man vara bra på bådadera, och jag tror att vi måste bli bättre på just anfallsspelet. Anfallsspelet har jag funderat mycket på, säger han.

Båda tränarna har kontrakt med klubben som är enligt modellen 1+1 år.

Många spelare klara

EIF:s fotbollsstyrelse jobbar som bäst med spelarkontrakten, för att ha så många kontrakt som möjligt klara då träningarna på allvar kör i gång efter årsskiftet.

Sampsa Timoska fortsätter i laget och det gör också följande spelare: Tiago Moura, Lucas Mondino, Dennis Lindroos, Joel Lahtivuori, Christoffer Lindholm, Niklas Roiha, Dennis Westerdahl, Johan Estlander och Ville Sevon.

Peter Haglund säger att man underhandlar med alla spelare som spelade för EIF i fjol och han tillägger att det knappast är någon från fjolårslaget som inte skulle vilja fortsätta. Undantaget utgör unga Robin Sid som fick kontrakt med IFK Mariehamn i ligan samt Kyle Hoffer och Alex DeJohn som båda sannolikt också spelar i ligan nästa säsong.

- De underhandlar som bäst åtminstone med IFK Mariehamn och TPS, men ännu är inget klart. Troligt är dock att de inte är med oss nästa säsong, säger Haglund.

EIF-managern berättar också att det är väldigt troligt att Benjamin Källman och William Lindqvist två år 1998 födda duktiga juniorer återvänder till moderhuset efter en sejour i Esbolaget FC Honka.

Rantanen har diger spelarerfarenhet

Jari Rantanen (född 1961) är en tidigare fotbollsspelare från Helsingfors. Han har spelat över 200 matcher på FM-nivå. Rantanen har spelat i många lag i Finland och också utomlands. Han har spelat 36 A-landskamper och åtta ungdomslandskamper.

Läs om Jari Rantanen på Wikipedia (på finska).

EIF:s gångna säsong var framgångsrik trots att laget inte lyckades ta sig till division ett utan förlorade i sista kvalmatchen.

Läs också:
Mattfolk blev andre tränare.
Mattfolk och Timoska tog över.
EIF hade stora utmaningar.
Strax inför den stora kvalmatchen.
EIF föll i kvalet i oktober.