Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Expert: skolmaten är visst hälsosam!

Från 2013
Uppdaterad 05.12.2013 16:10.
Skolmat.
Bildtext Tillsatsämnen i skolmaten är inte ett problem, säger docent Eva Roos.
Bild: Yle/Carmela Walder

Docent Eva Roos från Folkhälsans forskningsprojekt Hälsoverkstaden lugnar ner de föräldrar som oroar sig över tillsatsämnen i skol- och dagislunchen.

-Jag är snarare orolig för de barn som inte äter skolmaten.Det finns alltid en orsak till varför man sätter tillsatsämnen i maten, till exempel kan man förhindra att det kommer mikrober i maten. Det skulle vara betydligt värre om barnen fick matförgiftning.

-Det är väldigt reglerat hur mycket tillsatsämnen det får finnas i livsmedel. De som är oroliga över skolmaten listar tillsatsämnen för en viss maträtt, men mängderna tycks inte vara angivna. Det är ändå mängderna som är avgörande och de är väldigt reglerade.

Behöver man alltså inte vara orolig för tillsatsämnen i skolmaten?

- De senaste undersökningarna visar att finländarna faktiskt får i sig mindre tillsatsämnen än för 10-20 år sedan. Men det finns ändå tillsatsämnen som det finns risk att vi får för mycket av. Det är bentzoesyra från safter och saftkoncentrat och nitriter från korv och köttprodukter. De är knappast sådana livsmedel som serveras mycket och ofta i skolorna.

Hur är det med påståendet om att skolmaten är så processad att det inte finns några vitaminer och näringsämnen kvar när barnen får maten på tallriken?

- Det stämmer att ju mer processad maten är, desto mindre vitaminer finns det. Men jag tror inte det gäller skolmaten att alla näringsämnen har försvunnit. Det skulle jag i så fall gärna se en undersökning om.

Man får ju nu nästan en bild av att skolmaten och dagismaten är alldeles ljuvlig i vårt land?

Nej, det är den nog inte. Jag tycker att de som producerar skolmaten med så knappa resurser de nu har, gör ett otroligt underverk. Jag önskar att kommunerna skulle prioritera skolmaten mycket mera, så man kunde variera maten. Det borde också finnas grönsaker och frukt i skolan. Nu finns det knappt nån frukt alls i skolmaten och det borde man åtgärda, för finländska barn äter väldigt lite frukt.

Så du håller med om att skolmaten inte alla gånger ger allt åt barnen som de skulle behöva?

Problemet är inte det som finns i maten, men man borde göra maten mer attraktiv och låta barnen påverka mer vad som serveras. Maten i sig är inte så dålig, det viktiga är att vi får barnen att äta den.

Läs också: Över tusen oroar sig för tillsatsämnen i skolmaten