Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

500 barnfamiljer behöver hjälp

Från 2013
Uppdaterad 09.12.2013 08:55.
Bild: Yle/ Lone Widestam

Det är allt fler familjer som har det svårt ekonomiskt och som behöver hjälp, berättar Annika Immonen som är chef för barnfamiljearbete i Borgå.

- Vi märker en ökning bland de familjer som behöver utkomststöd och de är också beroende av utkomststödet en längre tid än vad de varit tidigare.

De som lever på absolut minimi och inte får hjälp någon annanstans ifrån kan få utkomststöd. I Borgå är det omkring 500 familjer som behöver hjälp. Också församlingen märker av en ökning. Främst är det ändå ensamboende säger diakoniarbetare Ulrika Lindholm-Nenonen. Men det är fler som behöver hjälp och besöken blir allt mer frekventa.

Bildtext Genom att ge en julklapp kan vi hjälpa till
Bild: Yle/ Lone Widestam

- Det är tänkt att det skall vara tillfällig hjälp och att man skall komma hit då det är en nödsituation. Men nu har det visat sig att i de allra flesta fall så blir det många besök och ibland handlar det om år. Ofta ser vi att då man kommit hit som barn tillsammans med sin förälder så fortsätter problemen och man kommer hit igen som vuxen, berättar Lindholm-Nenonen.

Genom kampanjen ge barnet en gåva kan man hjälpa till genom att donera en julklapp. Från och med 7.12 finns det en julgran i köpcentret Lundi i Borgå vid vilken man kan lämna julklappar som sedan delas ut till behövande barn. Julklappsinsamlingen arrangeras i samarbete med Porvoon kulttuurinystävät ry och Borgå stads social och familjetjänster.

- Det betyder mycket för barnen att få en julklapp berättar Immonen.